Hudvård Solskydd Doft

Måste vi sluta med alkoholen?

Måndag. Slut på semestern för många av oss. Vi kommer hem, förhoppningsvis lite lagom solbruna, utvilade och i vissa fall, lite ähum, vinmarinerade.

Utan att behöva läsa forskningsrapporter och braskande löpsedlar vet vi att alkohol inte är bra för oss. I alla fall inte i några större mängder. Knappast ens i form av antioxidantspäckat rött vin, eftersom de goda egenskaperna motverkas av alkoholens skadeverkningar efter mer än ett drygt glas. Dessutom kan rödvin utlösa histaminer, vilket kan leda till migränanfall och göra att rosacea blossar upp. En allt annat än vacker cocktail för fin hy, alltså. Men jag är på intet sätt här för att moralisera över vindrickande. Nej, jag är här för att prata om alkoholens potentiella biverkningar utvärtes.

Förutom att agera som ett socialt smörjmedel är alkohol nämligen också flitigt förekommande i skönhetsprodukter. När jag säger alkohol menar jag i regel etanol. I innehållsförteckningen kan det stå till exempel SD alcohol eller Alcohol denat. Denaturerad alkohol är alkohol som gjorts odrickbar genom tillsatser för att förhindra att till exempel farbröder dricker Aqua vera istället för att använda det som aftershave.

En grupp alkoholer som återfinns i innehållsförteckningen men inte är det minsta kontroversiella är fettalkoholerna, som cetylalkohol och stearylalkohol. Vanligtvis används de som mjukgörare och förtjockningsmedel i hudvårdsprodukter. Fettalkoholer är inte irriterande och kan i själva verket vara bra för torr hud. De är fasta, feta substanser i rumstemperatur och tillhör bara rent kemiskt familjen alkoholer.

Alkohol har flera användningsområden inom kosmetik- som lösningsmedel, som konserveringsmedel, som ett sätt att bära doft i parfym och för att få en tjock hudvårdsprodukt att känns nästan viktlös. Det skapar en behaglig estetik – ja, rent av bedräglig, menar Paula Begoun, den självutnämnda skönhetspolisen och författare till bästsäljande böcker som Don’t go to the cosmetics counter without me. Enligt henne visar forskning att alkohol är proinflammatorisk, alltså kan främja inflammationer, i det här fallet i huden.

Oavsett mängd i produkten kommer en stor del att snabbt försvinna, menar kemisten Ulf Åkerström, tidigare forskningschef på ACO. Han säger att det mesta av alkoholen att ta samma väg som vattnet i produkten, det vill säga avdunsta till omgivningen. Så i praktiken är det en liten mängd alkohol som kommer att tas upp genom huden. Positivt är att alkoholen i många hudvårdsprodukter bidrar till att ge en lätt och skön känsla till produkten, menar Ulf och tar de klara solskyddssprayerna som blivit alltmer populära som exempel. De skulle inte vara speciellt sköna utan alkoholen.

Huden är bra på att hålla främmande ämnen borta, även om de råkar vara bra för den. Alkohol hjälper ingredienser som retinol och c-vitamin att tränga in i huden på ett effektivare sätt, men gör det genom att bryta ner hudens barriär. Men genom göra det blir barriären förstås mer genomsläpplig, vilket kan torka ut och skadar huden. Nedbrytningsprodukterna av alkoholen kan också generera fria radikaler, vilket är dåliga nyheter för huden och dess DNA.

De som förespråkar användning av alkohol i skönhetsprodukter gör det bland annat med motiveringen att det avdunstar snabbt och att eventuella biverkningar inte kommer att bli så märkbara. Paula Begoun menar att så inte är fallet och hänvisar till forskning som visar att alkohol omedelbart skadar huden och startar en kedjereaktion som fortsätter långt efter att alkoholen har avdunstat.

De experter jag talat med menar att det inte går att säga att det är direkt farligt med alkohol i hudvård, så häll inte ut solprejet i vasken. Å andra sidan är daglig användning av alkohol (ja, fortfarande pratar vi invärtes) kanske inte optimalt. Jag vill absolut inte skapa oro eller hitta ett nytt ämne på INCI-listan att hetsa mot. Jag vill verkligen veta om alkohol är sämre för huden än vad vi tror, om det används slentrianmässigt av skönhetsindustrin för att det är ett effektivt, men framförallt billig ingrediens. Än har jag inget klart svar.

Mina nya favoriter, essenser – eller kosmetiskt vatten, som de också kallas – innehåller alla alkohol. Just nu hoppas jag att de många hudvårdande ingredienserna i uppväger eventuella nackdelar.

 

 

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera