Hudvård Tips Solskydd

Bli brun bums!

Vi nordbor älskar sannerligen solen. Om vi är soldyrkare för att vi är svultna på ljus efter vinter eller beroende av den bruna nyans vi får av strålarna är egalt, huvudsaken är att vi får vistas i dess värme. Fler och fler inser dock att det som är härligt, härligt också är farligt, farligt. Tyvärr syns inte skadorna som solen orsakar förrän flera år, eller till och med decennier, senare. Och trots att det finns bra solskydd så fortsätter hudcancer  att öka högst alarmerande. Ja, jag tänkte tjata lite om solskydd igen. Om än kort. Smörj, spreja, smörj, spreja och upprepa. Använd mer än du tror och återapplicera oftare.

Att fuska fram snygg färg är lyckligtvis lättare än någonsin och med bra solskydd – i kläd- och krämform – går det att vistas relativt säkert i solen. Det har gått framåt med stormsteg på brun-utan-solfronten. Användarvänligheten har blivit betydligt bättre och tjocka, kladdiga krämer har ersatts av lätta lotioner och sprejer som absorberas snabbt och inte lämnar spår på möbler, kläder och andra föremål.

Trenden att vara ljust gyllenbrun snarare än att kämpa sig till en mörk mahognyton om man är blek till att börja med håller i sig, tack och lov. De med mörkare hy har lättare att få mer färg utan att effekten blir flammig. Bästa sättet att få en jämn solbränna, oavsett om den är fejkad eller äkta, är att få bort fnasig hy först. En nattlig dos med aha-syror eller en mild peeling slätar ut och bereder väg i ansiktet. Kroppen tål lite tuffare tag, så peela och fila på. Även rakning är en form av hudexfoliering, även om all hårborttagning bör göras minst ett dygn innan du använder en bus-produkt.

Det är enklare att sola än att inte sola, så att säga, om man vill ha färg. Snyggt bus-resultat tar tid. Personligen har jag inte tålamodet att avsätta en hel kväll till att vanka omkring utan kläder i väntan på att krämen ska torka in, hur snyggt resultatet än blir. För mig är den gradvisa solbrännan att föredra. Med en lägre koncentration färgframkallare minskar den risken för ränder och går lätt att bygga upp en bränna. Sedan ett par år har jag blivit så lat att jag inte ens använder bus, utan nöjer mig med att smörja in ben och andra utsatta kroppsdelar med bruncrème, som St Tropez Instant tan lotion eller ByTerry Tea to tan, både för kropp och ansikte. Ger färg bums och sitter som berget i ett dygn.

IMG_7127
Jag hängde backstage med St Tropez under London Fashion Week för ett par år sedan. Här House of Holland, vars modeller fick fräknar fort

Om du ska spreja på solbrännan hemma, använd latexhandskar och en svart handduk. Smörj inte in dig, eftersom huden blir för fet och inte absorberar sprejen. Använd inte heller deo eller parfym, de kan påverka ”framkallningen”. Ta av handskarna en i taget och glöm inte att försiktigt applicera bus på baksidan av händerna. Vill du verkligen spreja hela dig, leta fram en gammal duschmössa, låt öronen sticka ut och spreja på. Eftersom brun-utan-solfärgen bara ligger i yttersta hudlagret kommer det att försvinna så fort huden försvinner. Genom att  se till att huden är väl insmord ska färgen hålla bättre.

Det som däremot inte har förändrats, trots löften från skönhetsföretagen, är lukten. Tyvärr är det själva det aktiva ämnet DHA som doftar allt annat än rosor. Dihydroxyacetone, alltså DHA, är ett sockerderivat och reagerar med aminosyror i hudens yttersta lager, vilket skapar en brun färg. Och det är helt ofarligt. Som tur är tvättas doften bort när du duschar, något som du dock ska vänta minst sex-åtta timmar att göra efter applicering.

Var noggrann med brun-utan-sol, precis som med andra sätt att fuska fram en solbrun färg. Det är alltid lättare att lägga till än att ta bort, så bygg upp med varsam hand för naturligt resultat. Att lura omgivningen att du är brun, leder ofta till att du själv luras och glömmer bort att skydda ditt gyllene skinn. Se till att dagkrämen innehåller solskydd och bättra gärna på med medhavt skydd om du tänker sitta ute på lunchen. Och glöm för att del inte att smörja in händerna med solskydd. Varsågod, nu har jag solskyddspredikat klart. För idag.
Ha en härlig helg!

 

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera