Nyheter Doft

Den mörka årstiden – hurra!

I höst och vinter har det introducerats ett antal nya, mörka dofter. Om du, som jag, älskar ambra, mysk, oud och kryddor av alla slag är det fortfarande julafton.
Och alla älskare av lätta dofter, hav förtröstan! Vårens nyheter letar sig ut i affärerna de närmaste veckorna.

 

doft the_body_shop_black_musk_perfume_oil

The Body Shop Black musk
Lite mörkare än den klassiska vita mysken och underbar som parfymolja. Just mysk och olja är en bra kombination, som For Her av Narciso Rodriguez. En sinnlig doft som bärs nära.

Doft Marc_Jacobs_Decadence_Eau_De_Parfum_50ml_1442388809

Marc Jacobs Decadence
Först måste jag säga en sak: flaskan ser bättre ut på bild. Exklusivare. Blankare. Men doften är den bästa på flera år från Marc i mitt tycke (spoiler alert: i vår kommer flera supersizade MJ-klassiker tillbaka. Woohoo!). Inte så mörk, men fin.

doft aesop tacit1_3437653b

Aesop Tacit
Det är inte ofta det kommer nya dofter från Aesop. Den här är en cologne, som med sin yuzusyrliga inledning piggar upp i kylan, men samtidigt har en kryddig bas. Upplevs med fördel på plats i butiken på Nytorget i Stockholm som öppnar snart, snart. Missa inte Marrakech Intense där!

doft replica__by_the_fireplace_480

By the Fireplace ur MMM:s Replica-serie
Varm, söt, rökig. Som att ligga framför en brasa i sjuttiotalets Chamonix, meddelar MMM. Ja tack, säger jag bara. Vin chaud, någon?

doft clean cashmere 2

Clean Cashmere
Jag är inte helsåld på Clean-dofterna, men det här är en helt habil skin scent. Som att borra näsan i en kashmirtröja.

doft costume-national-soul-parfum

Costume National Soul
En av mina favoritnäsor, Dominique Ropion, har gjort den här doften som är NSFW (not safe for work, mamma). Den är full av syntetisk oud, men på ett bra sätt (ja, det finns) och vanilj och hela kvarteret kommer att känna den om du är trigger happy. Håller du lätt på avtryckaren är det här en sexig doft för långa, mörka nätter.

doft ysl caftan

 

Caftan från YSL:s nya exklusiva Les Vestiares-kollektion
Ja, alla fem dofter är fantastiska. Men Caftan står ut med sin slöja av rökelse och mysk, som ska påminna om Marocko, med lite vaniljig ambra som känns som solvarm hud. Dags att boka den där resan till Marrakesh – eller i alla fall drömma om en YSL-klädd semester.

doft MiuMiu_5

Miu Miu
Typiskt Miu Miu. Först tar det evigheter innan Pradas mer lekfulla lillasyster gör en doft alls. Sedan är den förstås paketerad i en oemotståndlig flaska. (Kombinationen ogenomskinlig ljusblå glasflaska och röda detaljer tidigare har vi sett i Lou Lou från Cacharel, förstås). Innehållet är blommigt, pepprigt och grönt på samma gång. Inte sött, inte insmickrande. Originell. Liljekonvalj nämns, men jag känner inte den. Vill du ha en doft som fångar de små vita klockorna rekommenderar jag istället Diorissimo eller Floris Lily of the Valley.

doft Alaia-perfume

Alaïa
Ännu en designer vars doft varit efterlängtad. Doften svassar en exklusiv sväng inne på ett varuhus (Neiman Marcus, Takashimaya, Le Bon Marché, Harvey Nichols etc) skönhetsavdelning. Blommig, elegant, osv. Sedan tar den av mot herravdelningen med traditionellt manliga trä- och kryddnoter. En spännande shape shifter.

doft ysl black-opium-nuit-blanche_2_1

Yves Saint Laurent Black Opium Nuit Blanche
Original-Opium är fantastisk, men Black Opium är inte dålig den heller. Och så den här, en flanker till en flanker, med tillägget Nuit Blanche. Lite söt, ganska sexig och väldigt fransk.

doft sisley

Sisley Soir d’Orient
När Sisley gör saker, då gör det franska skönhetshuset inget halvdant. Extra allt i den här generösa doften, alltså, som är en variation på klassiska Eau du Soir. Här finns rökelse och patchouli men främst ros. Åh, en mörk, blodröd ros. Soir d’Orient är en elegant doft som kräver sin kvinna. (Eller man.)

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera