Nyheter Doft

En parfym att lägga rabarber på

Den glade macaronmästaren Pierre Hermé har tagit fram två dofter tillsammans med sin vän Olivier Baussan, L’Occitanes sympatiske grundare. Mannen som revolutionerade de små franska bakverken, är en konstnär vars medium är smörkräm och mandelmassa. Och nu, en handfull råvaror från södra Frankrike att hälla på flaska.

Olivier-Baussan-X-Pierre-Herme-231x300

 

En av dofterna är jasmin, immortelle och neroli och heter, helt logiskt, Jasmine Immortelle Neroli. Vad kan gå fel här, undrar jag. Inget. Dessutom kommer den som läppglans, vilket får mig att vilja hamstra dem bums. För allt kommer i begränsad upplaga… Doft nummer två, även den i en bedårande rund ask, består av rabarber och rosa grapefrukt och lystrar till Pamplemousse Rhubarbe. Förutom det fruktiga finns kryddnejlika och muskot, för ett lite större djup och värme.

 

49337_A1.tif

49337_A1.tif

Just rabarber ploppar plötsligt upp lite här och var i doftvärlden. De ger en frisk syrlighet, en fräschhet som inte är citrus, fast ändå kompletterar fint. I vår kommer andra parfymhus med rabarber i huvudrollen och det är inte utan att jag börjar fundera över vad som göra denna ganska otypiska doftråvara så poppis. Enligt mina vänner i branschen beror det på att den särskilda rabarbermolekylen Rhubafuran, framtagen av dofttillverkaren Givaudan inte är ”captive”, alltså under patent, längre. Mer om laboratorieskapade, patentskyddade doftmolekyler framöver, förresten.

Men tillbaka till väsentligheterna. Drömmen vore om Pierre gjorde sina premiärdofter ätbara. Och just den drömmen slår in, visar det sig! Den 28 oktober till 2 november kommer hans L’Occitaneskapelser – ja, de ätbara – att säljas i Pierre Hermés butiker.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera