Skönhetshistoria Nyheter Doft

En mans doft

Vilken tycker jag är den sexigaste doften på en man? Alltså, jag har funderat en del på den här frågan. Rent professionellt, givetvis. Jag har genom jobb och ren tur träffat en del supersexiga män (tänk filmstjärnor, musiker, modeller etc), men kan för mitt liv inte komma ihåg hur de doftade. Förmodligen för att hela mitt nervsystem hade fullt upp med att försöka hålla mig upprätt och vitala funktioner, såsom andning, igång.

Marc Jacobs for men är exempelvis doften som får mina näsborrar att vidgas och ögonen att kisa. Lite lik den grymt underskattade Grey flannel från Geoffrey Bean (som även Byredos Green hämtat inspiration från), men med mer fikon. Och kanske lite kokos. Men inte riktigt läge att tänka i enskilda noter. För det är inte noterna var för sig i en doft jag finner oemotståndliga, snarare helheten. Jag uppskattar en varm doft med mycket sandel- och cederträ, lite mysk och ambra, men gärna med ett svalare stråk också, som bergamott, lavendel och gärna lite viol mitt i. Som en mörkhårig man med isblå ögon. Trygg och farlig på samma gång.

Nu sägs forskare ha identifierat vad vi kvinnor går igång på. Det här med feromoner hade vetenskapligt mer eller mindre avfärdats vad gäller människor, men nu verkar vi vara något som liknar doftmässigt afrodisiakum på spåren. Methyl dihydrojasmonate är en aromakemikalie, patenterad som Hedione av doftföretaget Firmenich. Dess doft är en sprudlande transparent och grön jasmin och användes första gången kommersiellt i en doft 1966. Doften var Diors Eau Sauvage, av många ansedd som världens bästa herrdoft och gjord av modern parfyms nestor Edmond Roudnitska. I damdoft användes den först i Diorella, sedan i First från Van Cleef & Arpel, skapad av mästarnäsan Jean-Claude Ellena.

ellena hermes garden
Jean-Claude arbetar idag på Hermès. Och nej, han bär aldrig doft själv. Däremot sinnessjukt vita skjortor.

Hedione sägs stimulera ett område i hjärnan som heter VN1R och är feromonreceptor, enligt professor Hanns Hatt vid tyska Ruhr-Universität Bochum. Kanske finns någon slags mänskliga feromoner i alla fall, men nej, det verkar inte finnas någon en enskild ingrediens som kommer att göra oss galna. Vårt luktsinne är intimt förknippat med våra känslor och en persons afrodisiakum är en annans avtändning. Självförtroende, humor, vänlighet och intelligens kan alla trumfa höstens storsäljare på flaska, även om den kanske kan hjälpa attraktionen på traven.

Och attraktion är ju inte heller binär, manlig eller kvinnlig. De bästa dofterna är unisex, är min bestämda uppfattning, och bör bäras för att du själv finner dem attraktiva.

Själv ska jag till London i veckan för att lära mig mer om dofter – historiskt, kulturellt och vetenskapligt. Rapport utlovas! Och som vanligt går det snabbare att följa mig på insta @hedvigvonmentzer.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera