Hudvård Nyheter Internationellt

Ett pyttelitet jätteproblem

Sjöjungfrutårar. Smaka på ordet. På engelska kallas de små, små plastpartiklarna som finns i peelingar (bland annat) för mermaids’ tears. Till vardags säger vi microbeads, mikropärlor.

Mikropärlor är ganska bra för hyn. Till skillnad från exempelvis krossade aprikoskärnor är de helt runda och repar –eller retar – inte huden. Däremot är de mycket dåliga för miljön. De bryts inte ner. De ligger osynliga, under ytan. De små kulorna tros suga upp skadliga kemikalier och storleken gör att de ser ut som fiskägg – som äts upp av intet ont anande djur. På så sätt tar sig plastpartiklarna, med diverse osmakliga tillsatser, in i näringskedjan.

Skönhetsindustrin står för en del av utsläppen, främst genom skrubber och tandkräm. Som tur är har jättar som Unilever sagt att alla microbeads ska vara utfasade under 2015 och L’Oréal har lovat att deras produkter ska vara fria senast 2017. Även rengöringsprodukter för hemmet är bovar i sammanhanget. Det finns också inom till havs, där plastkulorna polerar båtbottnar – och sedan sköljs iväg… Inga reningsverk fångar upp de yttepyttesmå prickarna

I de stora sjöarna, the Great Lakes, som spänner sig över den amerikansk-kanadensiska gränsen är det ett större problem än man tidigare trott. Värst är det i Lake Ontario, med upp till 1,1 million plastpartiklar per kvadratkilometer. Illa, med tanke på att sjöarna står för 20% av världens sötvatten.

Det finns skrubbalternativ. Jojobakorn, till exempel. Numera tillverkas ris- och bambubaserade korn som är snälla för huden men ändå är runda och färgglada. Samt naturliga och nedbrytningsbara, förstås.

Och det finns en app. Givetvis finns det en app. Beat the Microbead heter den och kan laddas ner gratis. Än finns långt ifrån alla märken representerade, men kolla. Eller scanna in EAN-koden och skicka iväg, så att listan kan byggas på. Eller gå in på hemsidan och läs mer. Men undvik polyethylene (PE), polymethyl methacrylate (PMMA), nylon polyethylene terephthalate (PET) och polypropylene (PP) i INCI-listan.

I väntan på ett totalt förbud, alltså.

sjöjungfrutårar
En annan typ av sjöjungfrutårar… Bild: Fanpop

 

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera