Fråga Anne

Fråga Anne – vad innehåller fillers?

Anne Wetter är dermatolog och grundare av Estetiskt Hudläkarcentrum. Hon ger här svar på frågor gällande hudproblem, hudvårdstrender, estetisk dermatologi och mycket mer.

Veckans fråga: Fillers har blivit allt vanligare och de senaste 20 åren har utvecklingen gått framåt mot att utveckla allt säkrare produkter som har så få biverkningar som möjligt. Men vad innehåller fillers och hur skiljs de åt?

Annes svar:
Anne– Fillers innehåller syntetiskt framställd hyaluronsyra, en sockerart som är lik den som finns naturlig i kroppen. Det som gör att fillers skiljer sig åt beror på hur uppbyggnaden av sockerkedjorna ser ut och är sammankopplade med varandra. Fillers får därmed olika bärhet, viskositet och integrerar med hudens vävnader på olika sätt. Exempelvis det världsledande fillersmärket Juvéderm, som jag arbetar med till 90 procent, har fått en ny unik vycross-teknik som gör att fillern integrerar bättre i vävnaden, skapar ett naturligt resultat, håller längre och ger mindre svullnad. Inom gruppen för denna teknik finns tre varianter: Volbella som är lättflytande använder jag som fuktgivare på hals och förstärkning av läpplinje, Volift som är lite tjockare använder jag i läppar och fyllning av djupare rynkor och Voluma som är tjockast använder jag för att återställa ansiktsvolym.

Men jag måst varna för att det finns fillers som är importerade från andra länder, ofta Asien, som kan innehålla vad som helst. Precis som dåliga kopior av väskor kopieras hela förpackningar innehållande spruta och gel från seriösa varumärken. Det finns aktörer som lockar kunder till billigare fillers som inte är rigoröst framtagna. Då ökar risken med biverkningar och önskad effekt kan utebli. En seriös klinik har inte dessa produkter, utan betalar hellre mer för en produkt som är säker och ger ett mer långvarigt resultat. Det är oerhört viktigt att som konsument ta reda på så mycket som möjligt om kliniken och dess personal samt vilken typ av fillers som används.

Författare

Anne Wetter

Anne Wetter

Anne Wetter är dermatolog och grundare av Estetiskt Hudläkarcentrum. Hon ger här svar på frågor gällande hudproblem, hudvårdstrender, estetisk dermatologi och mycket mer.