Hårvård Tips Doft

Fyra anledningar att älska hårparfymer

1. De kan förlänga din favoritparfym.
Visst känns det lyxigt att ha en flaska exklusiv parfym bara för håret? I samma doft som du bär på huden? Och är den lika snygg som de här moderna klassikerna går det liksom inte att motstå. Förutom att pryda sin plats i badrummet är hårparfymer som Chanel Chance och Miss Dior formulerade just för att spreja på som väldoftande finish på den färdiga frisyren.

ChanelDiorcollage

2. De har en alldeles egen doft, som matchar seriens övriga hårprodukter.
Om du hittat en hårvårdsserie vars doft du verkligen gillar är det ju en bra idé att förstärka den lite extra. I samma snygga form och med samma doft som stylingserien finns Balmains hårparfym. Kändisfrisören Oribe har till och med döpt sin doft – samma som i hans välförpackade prêt-a-porter-serie för håret – till Côte d’Azure…..

Balmainoribecollage

3. De är framtagna av frisörer (som ju vet vad de gör).
Två av våra svenska stjärnskott på hårvårdshimlen har tagit fram parfymer att matcha sina produkter. De har inte bara varit noggranna i val av doft, utan givetvis att parfymen ska vara så vårdande som möjligt. SaschaJuan Protective Hair Perfume har UV-skydd som extra bonus. LernbergerStafsing Hairfume är dessutom behändig nog att ta med för att fräscha upp frisyren efter en lång (eller kort) resa.

LSSJkollage

4. De är vårdande.
Till skillnad från vanliga parfymer är de flesta hårparfymer är alkoholfria, för att inte torka ut håret. De flesta innehåller också en del hårvänliga ingredienser. Brittiska Lush går som vanligt sin egen väg. Balsamet Happy Happy Joy Joy ÄR hårparfymen. En lyxig doft av liljor stannar kvar även när det vårdande balsamet sköljs ur och lämnar (hos mig) samma känsla som namnet antyder.

Lush happy-happy-joy-joy250g001

Sedan kan de mer eller mindre trolla bort hamburgerhakets lunchstekos eller agera raggardusch för håret inför en spontan dejt. Så hårparfymer är inte bara en hyllfyllare i badrummet, de kan vara  högst nödvändiga i skrivbordslådan också.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera