Hårvård Hudvård Doft Makeup

Går det att tävla i skönhet?

Att tävla i allt annat än sport (inklusive frågesport) är svårt. Vilken låt är egentligen bäst? Hur kan man bedöma att en tavla är bättre än andra? Vilket maträtt är godare?

När jag säger tävla i skönhet menar jag inte det i mitt tycke befängda att bedöma personers utseende, oavsett om personen är vuxen och iklädd baddräkt eller (ännu värre) om det är ett barn i peruk och makeup. Det jag menar är att välja ut de bästa produkterna i sin kategori. Som i Swedish Beauty and Cosmetics Awards.

Som de säger, det är ett tufft jobb, men någon måste göra det. Och den där någon är jag. Plus ett gäng kompetenta kollegor i skönhetsbranschen. Inköpare, journalister, hudterapeuter, trendexperter, frisörer och andra veteraner lägger ner en massa tid och sätter hud och hår på spel – helt utan ersättning. Vi går oerhört noggrant tillväga: alla produkter betygssätts enligt flera kriterier av varje jurymedlem. Alla produkter testas flera gånger – en del hudvårdsprodukter under veckor i taget. Listorna med summorna lämnas till KTF:s projektledare (de senaste åren har det varit Madelaine Nordstrand, som hållit oss i schack och peppat oss, innan dess var det galans grundare, skönhetsgurusarna Christina Mattsson, som sorgligt nog nyss lämnade oss, och Birgit Eneqvist), som sammanställer och tar bort de högsta och lägsta betygen. Detta, tillsammans med det faktum att den förhållandevis stora jurygruppen inte vet hur de andra röstar, gör att det ger säkrast tänkbara resultat. Första gången galan hölls var 2008 på Clarion Sign och jag var med från start – förstår ni hur många tusentals produkter jag testat genom åren? Går det då att tävla? Tja, vi gör ser till att det blir absolut bäst förutsättningar. Vad har jag lärt mig under åren? Trender kommer och går, men bra kvalitet består, är en observation jag gjort.
Det och att det inte finns en mascara som alla gillar.

I april delades priserna ut på restaurang K-märkt. I år hade jag avsagt mig jurytjänstgöring, efter lång och trogen tjänst. Men jag kunde inte tacka nej till att sitta i juryn för det nyinstiftade priset Årets eldsjäl, som oerhört välförtjänt gick till Johan Hellström och Peter HägelstamBjörn Axén.

Temat 2015 var tjugotal, men jag lät pärlhalsbandet ligga och körde istället på en garconne-look med smokingjacka från Dagmar, svarta byxor och synnerligen blankt hår (tack L’Oréal Professionnel Wet Domination by Tecniart). Jag hade på mig en rad produkter som i mina ögon var solklara vinnare:

BCA mejk

By Terry Touche veloutee i nr 2
Maybelline Dream wonder nude i 10
Smashbox Gel eyeliner i deep navy
Kiss lösögonfransar i KFL06C
Linda Mehrens foundationborste i F1
& Other Stories Face contour cream
Make Up Forever Aqua brow
Kiko Long lastning eyeshadow i 28
Chanel Rouge allure velvet i La fascinante

BCA Hedda Sofia
Här med supersnygga Sofia Strand, som representerar sin syster Petras skönhetsmärke Pixi i Sverige.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera