Hudvård

Gott slut!

Ta alltid, alltid bort makeup innan du går och lägger dig. Så lyder ett av hudvårdens budord.

Men var lugn, du förstör inte allt om du trillar i säng en sen natt iförd full stridsmundering. Möjligtvis vaknar du något mindre vacker, men åratal av noggrann hudvård försvinner inte i ett mascaraklätt ögonblick.

Rätt rengöringsrutin lägger grunden för bra hud, så ett litet snedsteg är lätt att förlåta.
Ta mig som exempel. Jag är rätt lat och privat använder jag förvånansvärt få hudvårdsprodukter. (Ok, några fler nu än för fem år sedan, men ändå.) Ett måste är Shiseido Future solutions extra rich cleansing foam, dryg som attans och inte så uttorkande som löddrande rengöring kan vara.

rengöring shiseido cleansing foamrengöring pixi makeup-melting-cleansing-cloths-open-20jun15-web_1rengöring biodermarengöring dior

Fyra sätt till renare, snyggare hy. Medurs från vänster: löddrande rengöring, rengöringsservetter, micellärvatten och ögonmakeupremover även för den motsträvigaste mascaran.

Sedan jag fick barn har min skönhetsrutin strömlinjeformats ytterligare. Under några år var det absolut minimum som gällde för att få bort makeupen – i den mån jag ens fick på den. Ett tag funderade jag på att använda barnens våtservetter. De är milda nog för sidenlen babyhud, men helt enkelt inte tuffa nog mot makeup – särskilt inte dagens long lastingprodukter. Mina favoritfoundations du jour, Maybelline Dream wonder nude och Giorgio Armani Maestro fusion makeup, sitter som en andra hud och kräver en del för att släppa. Däremot är babyvåtservetter utmärkta för snabb upputsning av stövlar och rengöring av handväskors känsliga skinn (tack för tipset, Martha Stewart!). Alltid något. Och Garnier Anti-dryness cleansing wipes, Nivea Gentle cleansing wipes och Pixi Makeup melting cleansing cloths är nödraketer när det gäller att få bort smink snabbt.

Ibland, när jag har zen i sinnet och inte för bråttom i säng, brukar jag omsorgsfullt följa en rengöringsritual. Den innefattar minst tre steg och då använder jag en separat ögonmejkremover, som Dior Instant eye makeup remover. Helst också en lätt exfolierande produkt, som Akademikliniken Pure radiance cleanser och/eller min kära Clarisonicborste. Fast det är inte så ofta.

Som tur är finns det en hel rad produkter som rengör snabbt och tar bort allt i ett svep. Som Chanel Sublimage essential comfort cleanser och Helena Rubinstein Pure ritual cleansing massage sublime oil-in-gel. Den generösa gelén blir till olja i handen och smeker bort allt smuts, inklusive ögonmakeup, och lämnar huden ren, inte stram.

Sedan dess har micellärvattnen nått oss och med ett par bomullspads blir huden ren i ett nafs. Jag gillar verkligen Biodermas, men även Garnier har några olika varianter. Jag använder dem inte varje dag, men när jag är för trött och för frestad att falla i sömn med makeupen på. Nu när det är så enkelt att rengöra ansiktet finns det egentligen ingen ursäkt alls att låta bli.

Bonustips! Köp bomull över skönhetsdisken! Den bästa bomullen för att ta bort den mest envetna ögonmejken utan att en massa små korta fiber hamnar bland fransar finns hos Shiseido, men jag har för mig att även Dior har utmärkta (och ikoniskt mönstrade) dito. Dyrare, ja, men du kommer aldrig att gå tillbaka till apotekens flagande rundlar! Vill du inte använda bomull alls, rekommenderar jag Weledas ansiktssvamp eller Sensei silky purifying sponge chief, båda miljövänliga och tvättbara.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera