Hårvård Hudvård Nyheter

Grottmänniskan i mig

Senast ut i märkliga skönhetstrender är the caveman regime. Bättre hy genom att göra mindre – eller inget alls- är liksom tanken. Det är knappast något revolutionerande, men funkar det verkligen?

No ’poo, idén om att sluta schamponera håret, funkade inte på mina fina strån. Och varför vill man inte tvätta håret, förresten? Tanken på att inte få smörja in mig efter att ha tvättat ansiktet är den mentala motsvarigheten till att dra naglarna längs svarta tavlan. Fast under grottmänniskesystemet får man inte ens rengöra ansiktet.

Jag som håller på att lägga till FLER steg till min skönhetsrutin, inte färre. Eller snarare, jag vill få maximal utväxling av minimalt med produkter. Jag tycker att det är sympatiskt att vara snällare mot ansiktet. Det kan verkligen behövas. De varmaste anhängarna av the caveman regime är de som har problem med akne. Genom att inte irritera huden, oavsett om det är uttorkande produkter eller överentusiastiskt skrubbande, blir den sannolikt bättre.

Att själv låta huden balansera sig kan funka. Dr Hauschka till exempel har länge förespråkat att låta huden vila från crèmer på nätterna. Och måste vi ha en massa produkter i ansiktet? Nej, egentligen inte. Vill man skönhetsslimma så ser jag ingen anledning att inte göra det. Men att kasta ut hela hudvårdsarsenalen känns, tja, överilat. Det finns så många bra produkter, som tillför aktiva och nyttiga ingredienser. Och det finns andra som hjälper till att ta bort sämre saker. Och så finns det de som skyddar huden och hjälper till att stärka dess barriär mot sol, föroreningar och tidens tand.

Jag nöjer mig med att förlänga sommaren genom att korta ner skönhetsrutinen. Mest för att det inte behövs. Jag vet att min frisör gnisslar tänder om han läser det här, men just nu går jag till sängs med blött hår, vaknar med nästan presentabel frisyr. Och jag har så få makeupprodukter som möjligt. Men att helt ge upp hudvård är jag absolut inte beredd att göra. Då får ni försöka bända ansiktsoljan ur mina bara händer.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera