Hudvård Nyheter Internationellt

K-Beauty – skönhet kommer österifrån

Sydkorea, landet som gav oss bibimbap och bb creams, är fortfarande hetaste destinationen bland skönhetsentusiaster. Hit åker de som vill lära sig mer om perfekt hy och sköna konsistenser. K-Beauty har blivit ett begrepp. K-Beauty innebär perfekt återfuktad porslinshy, minimala porer och omfattande skönhetsrutiner.

Överhuvudtaget är Ostasien hudvårdsmecka, där Korea, Kina och Japan enas i sin estetik. Sedan många år finns japanska märken som Shiseido och Sensai i Sverige, men än så länge är Herborist, som hittas på Sephora, det enda kinesiska skönhetsmärke jag stött på. Detta trots landets storhet och intresset för skönhet. För ett par år sedan träffade jag undersköna kinesiska aktrisen Fan Bingbing som berättade att hennes mor alltid använde masker, även utanför hemmet. Att visa sig offentligen i mask, som en serumindränkt textilmask i bilen eller en solskyddande ansiktstäckande huva på stranden, är inget någon höjer på ögonbrynen åt. I stort sett allt för att bibehålla eller förbättra den ack så eftertraktade bleka hudtonen verkar vara accepterat.

 

CANNES, FRANCE - MAY 14:  Fan Bingbing attends the "Mad Max : Fury Road"  Premiere during the 68th annual Cannes Film Festival on May 14, 2015 in Cannes, France.  (Photo by Venturelli/WireImage)

Fan Bingbing på filmfestivalen i Cannes i maj Foto: Venturelli/WireImage

Jag har ännu inte sett några koreanska märken på svenska marknaden, men innovationerna och inspirationen därifrån är desto fler. Här är några exempel:

Cushion
Vad: En flytande foundation i en svamp (tänk forna tiders frimärkssvamp) i en dosa. Lätt till medium i täckningsgrad, enkel att applicera och att ta med sig.
Vem: Lancôme, Pür Minerals – till hösten även Dior och Isadora

Hyaluronsyrebooster
Vad: Ren hyaluronsyra som med hjälp av pipett tillförs till serum, ansiktscrème eller rakt på huden för att fuktboosta den.
Vem: Paula’s Choice

Essence
Vad: Ett kosmetiskt vatten som tillsätts mellan toner och serum. Klappas på med fingrarna och innehåller hudvårdande ingredienser som bland annat ska hjälpa kollagenproduktionen.
Vem: Kiehl’s, The Body Shop

  Kiehl´s Iris Essence, 200ml

I veckan träffade jag just The Body Shops Vania Lacascade i London, som berättade att hon i egenskap av ansvarig att ta fram nya produkter regelbundet besökte Korea. Smarta produkter med spännande konsistenser, som The Body Shops Bouncy Sleeping Mask kommer därifrån.

tbs bouncy sleeping mask

Jag frågade Vania vad som inte slagit igenom i väst (än)? Snigelprodukterna, svarade hon. Vi har inte heller omfamnat hela tiostegsrutinen (ja, ibland ännu fler steg) som många asiatiska kvinnor anser nödvändigt.
Jösses, jag har svårt nog orka klämma in toner och serum mellan rengöring och återfuktning. Att lägga till en produkt till kan ta sin lilla tid, men om resultaten är värd den extra insatsen så är jag nog beredd ändå. Hyaluronsyredropparna har jag redan tagit till mitt hjärta.

paulaschoice ha

 

 

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera