Nyheter

Kan skönhet rädda världen?

Det är en retorisk fråga. En parafrasering av Dostojevskij (tack Caisa!) som ändå tåls att tänka på.
Jag är ganska luttrad. Till och med cynisk i vissa fall. Jag studerade internationella relationer och statsvetenskap. Vid förra stora flyktingkatastrofen var jag aktiv i (och senare ordförande för) Utrikespolitiska föreningen i Göteborg. Jag vet, i teorin, hur världen ser ut, kanske bättre än de flesta. Jag vet ungefär hur många människor som dör världen över varje dag i svält, krig och av sjukdomar.

Ändå är jag hoppfull.

Jag tror att människan innerst inne är god. Empatisk. Välvillig. Och vi som lever under gynnsamma förhållanden anser jag har en skyldighet att hjälpa andra. De som har erfarenhet av väpnade konflikter, av krig och naturkatastrofer har lite mer konkreta tips på HUR vi bör hjälpa andra på bästa sätt.

De säger att vi inte bör ge till glada amatörer, att vi inte ska samla in kläder utan istället skicka pengar till de stora, erfarna organisationerna. Att låta proffsen, Unicef, UNHCR, Rädda barnen, Röda korset, Röda halvmånen, Läkare utan gränser och de flesta med 90-konton som verkar i området sköta det.

Men de av oss som har möjlighet att skänka varor då? Jag tycker att det är helt rätt. Om vi på ett enkelt sätt kan frakta ner nödvändiga hygienprodukter bör vi göra det.

Jag är så glad och stolt över det engagemang som svenska skönhetsföretag visat de senaste dagarna. Romella, Salvederm Naturligtvis, Svenska Krämfabriken med hela RFM-gruppen, Hartford, CCS, Apoteket, Kicks och Oriflame med flera har alla ställt upp och skickat – eller ska skicka – produkter som förhoppningsvis kan göra hundratals, eller till och mer tusentals människors liv lite mer drägligt.

Hjälpen ska, ja måste, ske på mottagarens villkor. Vi måste vara ödmjuka. Varken du eller jag kan sätta oss in i hur det ser ut därnere på Medelhavets bedrägligt vackra stränder, på fullsatta skrangliga farkoster till havs, i sönderbombade städer. Tack och lov slipper vi det. Tack och lov.

I vissa fall kan missriktad välvilja ställa till det. Men jag ser mycket hellre det än illvilja.

Tack för att du ger. Tack för att du bryr dig.Varje dag.

cominoMeanwhile on Malta…

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera