Makeup Blogg

Lek med mejk

Blir det minimalistisk mejk när dagarna blir längre och ljusare? Skippar du läppstiftet till förmån för skirt läppglans i neutral nyans? Bör du sminka dig diskret?
Inte om du frågar Dick Page, mannen som intressant nog introducerade den nakna looken. På Calvin Kleins höstvisning 1993 gav Page modellerna en minimalistisk makeup, något som omdefinierade och kontrasterade mot åttiotalsexcessen som varit norm. Inte för att en minimalistisk mejk innebär färre produkter, det kan vem som helst över 25 år som försökt se snyggt osminkad ut intyga.
Dick, som själv ser ut som en krögare med sitt fryntliga utseende, sitt skägg och brinnande matintresse (han berättar längtansfullt om stekt strömming hemma hos Neneh Cherrys mamma i Hässleholm) är en av världens främsta makeupartister. Han har varit kreativ chef för färgkosmetik hos Shiseido i snart tio år. Trots att han gjort allt och känner alla är han inte luttrad, utan lätt att ha att göra med, Han pratar non-stop. Inte av nervositet, han liksom bara bubblar över av saker han vill dela med sig av.
När jag tycker att exempelvis orange är en svår färg att bära på läpparna avfärdar han det bestämt, men med ett leende.
– Se det som en dekoration. Färg är dekoration, färg är smycken. Du ska kunna leka med det. Kvinnor har ett så lustigt förhållande till makeup. Jag blir så förvånad när kvinnor säger att de inte kan ha rött läppstift. För mig är rött neutralt. Rött är som en svartvit film, klassiskt.

Makeup

Varför rött är en ikonisk makeupfärg genom årtusendena berättar makeupartisten, tillika Lancômes kreative chef, Lisa Eldridge i sin bok bok Face Paint – The Story of Makeup. Boken är ett måste för den som är intresserad av varför vi har röda naglar, hur det kom sig att glitter började tillverkas på en bondgård i New Jersey och utförliga beskrivningar av makeupmusor genom tiderna. Samt varför friheten att välja makeup – eller inte – är så viktig. Makeup var förresten inte bättre förr. Bilderna av chica, dräktklädda parisiskor med sotsvarta fransar och välmålade läppar på femtiotalets caféer är missvisande. Dåtidens skönhetsprodukter var läppstift som bestod av tjocka vaxer, foundation som krackelerade, mascara i kakform som inte var särskilt hygienisk. Snyggt på bild förstås, men knappast bekvämt eller hållbart i vardagen.

Vi glömmer idag nästan bort hur lätt det är att bära makeup. Silkiga silikoner, pigment med transparent täckning som fångar och reflekterar ljus. Färger som håller hela dagen, mascara som sitter i nöd och lust. Eyeliner som ger fransarna näring, läppstift som glider på och återfuktar hela dagen. Foundation med både inbyggt serum och solskydd som hjälper till att förhindra framtida rynkor. Makeup är numera inte bara multifunktionellt och lättburet, det är också demokratiskt. Det finns i alla prisklasser, i de flesta nyanser (även häruppe i norr börjar skönhetsföretagen äntligen inse att det finns människor med mörkare hy) och för alla åldrar. Så det är fritt fram att experimentera.
– En del frisörer tror säkert att de ska bli mördade någon dag för att ha klippt av för mycket hår. Med makeup är det ju bara att tvätta av den om man är missnöjd, säger Dick Page.

Ha remover inom räckhåll om du måste, men lek med mejken i vår! Själv ska jag ge mig i kast med både fuschsia och scharlakan.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.