Hudvård

Naturligt del 1– nu får det vara nog!

Idag råder det i vissa kretsar en uppfattning om att hudvård bör vara i princip ätbar.

Jag tycker att det är jättemärkligt. Uppfattningen har, misstänker jag, sin grund i påståendet om att huden äter 60 % av vad vi lägger på den. Det är inte sant. Det finns inga studier som visar på detta. Det mesta av det vi smörjer huden med antingen avdunstar, bort gnuggas av eller går in i den så kallade hornhuden, det allra yttersta hudlagret.Huden i sig är en vattentät barriär (annars skulle vi kliva upp ur badkaret som stora, badvattenfyllda svampar). En hel hudskola vore på sin plats inser jag nu, men den får av tidsskäl komma senare.

Att få i någon någonting alls ner i huden är svårt, det vet de flesta kosmetiska kemister, forskare och hudläkare. I debatterna kommer några med argumentet att nikotinplåster och medicinska salvor går in i huden. Det stämmer, men en viktig distinktion är att dessa är läkemedel. Just det, läkemedel. De kräver inte bara omfattande forskning utan även helt annan dokumentation och redovisning av resultat, kliniska studier och biverkningar. Självklart är det stora summor inblandade. Över 20 års forskning ligger just nikotinplåster. Nikotinmolekylen är liten och har lättare att penetrera, särskilt när de ligger direkt på huden med ett plåster ovanpå.Och om du reagerar på någonting du smörjt in dig med så beror det inte nödvändigtvis på att ämnet har gått ner i huden utan snarare att nerverna, som retas och varnar om att det är något du är överkänslig eller allergisk emot.

Bara för att någonting är naturligt innebär det inte att vi vill stoppa det i munnen. Naturen är full av saker som är naturliga: skalbaggar, lera, flugsvampar med mycket mera som i alla fall jag inte vill tugga på. Att kräva att hudvården ska vara ätbar tycker jag personligen är fånigt. Det vi ska kräva av hudvård är att den ska vara säker, effektiv och lika snäll mot miljön som mot vår hud.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera