Ingredienser

Naturligt del 2 – vad innebär det?

När det står att schampot är ”98 % naturligt”, undrar man förstås vad de där andra två procenten består av. Svaret är tyvärr inte mer spännande än konserveringsmedel samt dofter som är tillåtna men inte ”naturliga”.

Citationstecknen markerar att det här med naturligt inte är så lätt. Fortfarande kan i princip vad som helst kallas naturligt. Fler och fler vill ha hudvård som minimerar ingredienser som förknippas med risker och biverkningar, kända eller inte. Istället efterfrågar vi ingredienser som vi upplever som så rena som möjligt, som vegetabiliska oljor och extrakt. Men naturligt är inte riskfritt. Naturliga ingredienser är potentiellt mer irriterande. Samtidigt är några av de mest effektiva ingredienserna ”naturliga”, exempelvis C-vitamin, kreatin och Coenzym Q10. C-vitaminet i de flesta krämer är naturidentiskt och exempelvis Q10 tas fram genom jäsning och behandlande av bakterier. Överlag är de så kallade naturliga ingredienserna processade i större utsträckning än vad vi tror. Till viss del ska vi vara glada för det – de potentiellt irriterande ämnena är borttagna och råvaran är stabil och säker.

Arganträd och -nötter. I bästa fall blir de här rara nötterna varsamt behandlade. Foto: Anna Huerta

Arganträd och -nötter. I bästa fall blir de här rara nötterna varsamt behandlade. Foto: Anna Huerta

Idag är naturligt i bemärkelsen att vara miljövänlig snarast en hygienfaktor. En del anklagar storföretagen för att lansera ekocertifierade ”samvetsserier”, men även de har en miljöpolicy och väl utarbetade hållbarhetsplaner. Skönhetsjättar som L’Oréal, Nivea och P & G Beauty arbetar också med koncept som grön kemi och livscykeluppskattning som ett sätt att mäta produkternas miljöpåverkan, från råvaruframställning till produktens nedbrytbarhet och förpackningens återvinning.
En fördel med den naturliga trenden som lär hålla i längden är att förpackningar blir mer miljövänliga, och ytteremballagen färre. Däremot finns en del komplikationer. Pumpflaskor är till exempel ofta ett bättre alternativ än burkar om man vill minimera kontakt med luft och bakterier och därigenom behovet av konserveringsmedel. I dem blandas ofta olika sorters plastsorter och metall, vilket gör dem svårare att återvinna. Men de senaste åren har det kommit nya förpackningar som är återvinningsbara i sin helhet och samtidigt maximerar hållbarhet.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera