Hårvård Hudvård Nyheter

Silikondjungeln

Såg du på SVT:s Godmorgon (spola fram till 5.30) i morse? Satte du morgonkaffet i halsen och slängde håroljan i soppåsen?

Lugn och fin, det finns egentligen ingen anledning till oro.

Det senaste halvåret har debatten om silikoner börjat ta fart. I all korthet: silikoner gör att produkter känns silkiga och  glider på lättare. Fina linjer suddas ut, hår reds ut enklare och huden blir slätare över hela kroppen. Men en kategori, de så kallade cykliska silikonerna, har visat sig inte fullt så snälla invärtes.
Daisy Beauty har tagit upp cykliska silikoner i sitt No Bullshit-program. I det här blogginlägget gör chefredaktör Kicki Norman några viktiga korrigeringar, så läs först här och kolla sedan. Erfarna kemister och experter tycker lite olika, men Hanna LassusDermatox skriver klokt om det här.

Och i morse gick Apoteket ut med en pressrelease, där man meddelar att man sedan den 31 augusti har plockat bort alla produkter med cykliska silikoner. Detta med hänvisning till SCCS, EU:s vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet.

”För fem år sedan gjorde SCCS bedömningen att den mest förekommande formen av cykliska silikoner var säker, men har omvärderat bedömning efter ny information som har tillkommit för exponering och halter i produkter. Cyklopentasiloxane i höga halter bedöms inte som säker i produkter som kroppslotion och hårstylingspray på grund av risker för negativ påverkan på levern och risk för irritation i luftvägarna vid inandning”, skriver Apoteket. Dessutom nämns det att cyclotetrasiloxane misstänks kunna påverka fertilitet och skada det ofödda barnet. Hej mardrömmar och skuldkänslor deluxe.

Jag ringde upp Olof Holmér, vd på KTF, som snabbt som attan också skickat ut en pressrelease. Jag blev lite konfunderad, eftersom det i leverantörsförbundets pressrelease står att man anser cykliska silikoner säkra, med just cyklopentasiloxane som bodylotion eller i sprejform undantaget, i likhet med SCCS. Precis, KTF och Apoteket hänvisar till samma källa med olika slutsatser. Här är citatet ur  (den senaste) rapporten från SCCS om cykliska silikoner:

”The SCCS considers that the use of Cyclopentasiloxane (D5) in cosmetic products is safe except for use in body lotion and hair styling formulations and in those product forms that can give rise to lung exposure of the consumer through inhalation, e.g. aerosols, pressurised sprays, powders, etc. This is because Margin of Safety based on the Point of Departure is less than 100 for the oral and inhalation routes, using the maximum concentrations reported by the applicant of 92% and 85% of D5 respectively in the finished product for application in body lotion and hair styling formulations in inhalable delivery forms. Aggregate exposure to Cyclopentasiloxane (D5) via cosmetic products is not safe as driven by the use of body lotion and hair styling aerosol with high concentrations of Cyclopentasiloxane (D5).”
(Sugen på att läsa hela rapporten? Den hittar du här.)

Olof Holmér menar att cykliska silikoner, med undantaget av cyclopentasiloxane enligt användande så som det beskrivs ovan, är säkra. Att dra slutsatsen att alla cykliska silikoner är farliga för att de liknar varandra, är så kallat strukturanaloga, är inte helt självklart, menar han. Som KTF skriver i sin pressrelase: ”Detta är en rimlig tanke, men det bör då beaktas att denna typ av så kallat analogiresonemang knappast är okänt för SCCS och de menar uppenbarligen att det inte är tillämpligt här.”

Så kasta inte ut halva badrumsskåpet, inklusive hårsprej och all bodylotion du hittar. Tänk på att om SCCS har både hängsle och livrem så tar Apoteket i ännu mer och kör dubbel uppsättning av varje. Jag uppskattar verkligen omtanken om oss konsumenter, men det finns gott om säkerhetsmarginal. Låt inte dem – och framför allt inte andra som tar pressreleasen, skriver om och skruvar till den lite – skrämma upp dig.
Välj bort cyclopentasiloxane helt om du vill, eller alla cykliska silikoner, men få inte panik för att du (eller ditt ofödda barn) blivit skadad. (Snart nog kan en del silikoner fasas ut ändå, cyclopentasiloxane misstänks även ha negativ inverkan på miljön och kan komma att förbjudas av den anledningen.)

Smörj in dig med några av alla härliga naturliga oljor och mjukgörare som finns – eller använd icke cykliska-silikoner – istället och koppla av.

Sans och balans, folks. Sans och balans.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera