Trender Kroppsvård

Skulptera fram formerna

Jag har inget (ok då, bara lite) emot att tidens tand sätter sina spår på min kropp och jag är stolt över att den är stark och har burit mina två älskade barn. Jag kan leva med tigerränder (bristningar) och gropiga lår. Livet är för kort för att se bakåt, brukade jag säga. Det var innan celluliterna syntes på framsidan av låren. Men, men. Livet är också för kort för att smörja med cellulitkrämer, har jag nu insett. Det räcker med alla ansiktets serum och tonics och kosmetiska vatten och krämer. Puh.

Jag vill inte bli smalare, jag vill bara ha min midja tillbaka. Damn you, medelålderns försämrade ämnesomsättning. För varje år blir jag mer och mer spolformad. Jag har lärt mig att det inte går att punktmarkera vid träning, men fanns det ett annat sätt? När jag fick höra att det gick att frysa bort fett lät det ju för bra för att vara sant. Jag skulle inte fettsuga mig, men fettfrysning är ju inte fel. Eller?

ice

Cryolipolysis, bokstavligt talat att fettnedbrytning genom frysning, har blivit hett. Handtag, olika stora beroende på område, fästs på det behandlingsytan. Handtagen skapar ett undertryck så att fettet sugs upp, sedan cirkulerar en kyla på några minusgrader så att området kyls ner och fettcellerna dör. Exakt temperatur varierar mellan frysmaskinstillverkare och ligger mellan -4 och -10. Ju kallare desto bättre är inte nödvändigtvis sant, men huden skyddas och inga inre organ skadas, så det är bara att koppla av och ligga still i den dryga timme som behandlingen tar.

Monica SténAkademikliniken är både hudterapeut och undersköterska. Det här med anatomin ska inte underskatta i sammanhanget. Det gäller att vara försiktig med nerver. Hon menar att man alltid ska göra en konsultation först för att gå igenom förväntningar och medicinsk historia. En behandlingsplan görs, foton tas och pilar ritas på kroppen. Det finns flera olika maskiner, CoolTech och Coolsculpting är vanligast i Sverige. Just Coolsculpting som Monica arbetar med har fler storlekar på munstyckena och kan till och med frysa bort en dubbelhaka.

En skicklig behandlare kan skulptera fram former, inte bara frysa bort fett, genom veta precis var munstyckena ska placeras. Men att svänga förbi ett par veckor innan det är dags för sommarsemestern är inte läge. Det tar tid att se resultatet – minst två månader efter behandling. Görs allt korrekt så försvinner fettcellerna när de varit frysta, vilket är som vid fettsugning. Går du upp i vikt efteråt kan det ändå synas eftersom ”bara” 20-25 procent av fettmängden på det aktuella området försvinner efter en behandling. Vill man bli av med en besvärande bula (tänk kejsarsnittsput eller kärlekshandtag) kan det krävas flera omgångar. Man blir röd och öm efteråt, området svullnar av den inflammatoriska processen och visst känselbortfall kan inträffa – i ett par dagar till några veckor.

Ja, som alltid när det gäller kroppsingrepp finns inga garanterade, perfekta resultat. Det kan bli ojämnt. Det kan bli ganska dyrt. Ett område kan kosta mellan 5000 och 10 000 kronor – per gång. Men om du vill ha en punktmarkering är det ett bra alternativ. Se bara till att välja ett proffs som vet vad hen gör.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.