Hudvård Internationellt

Summan av alla laster…

Jag beklagade mig för den amerikanske hudläkaren Dr Murad att jag har svårt att få mina nära och kära att använda solskydd, trots att jag förser dem med det i alla möjliga former. (Barnen, däremot, har inget val. De tvångssmörjer jag.)

– Varför använder de inte solskydd när de vet hur farligt det är? frågade jag.

– Varför röker folk? replikerade den gode doktorn retoriskt.

Han har en poäng. Som före detta rökare njöt jag av min last i många år, trots att jag förstås förstod farorna. Intellektuellt, alltså. Känslomässigt slog jag bort varje tanke på vad de giftiga ångorna gjorde med min kropp. Till slut fick jag nog och slutade. Tvärt. Det har gått över 12 år sedan jag tog mitt sista bloss och jag har lovat mig själv att inte ta ett till någonsin.

Precis som med rökning ser vi solens skadeverkning alldeles för sent. Kosmetikarecensenten, hudvårdsgurun och solskyddsförespråkaren Paula Begoun granskade kritiskt min hy vid sitt Sverigebesök för flera år sedan. (Paula kommer förresten tillbaka till stan i veckan. Hurra!)

– Huden i ansiktet är mycket bra för din ålder. Ditt dekolletage däremot, där har du slarvat med solskyddet. Och det syns.

Aj då. Jag slutade sola ansikte och dekolletage för över 15 år sedan, men det är nu de gamla skadorna kommer upp till ytan. Men det är skönt att vara i solen. Och det är underbart med en riktig solbränna. Inte den bästa brun-utan-solkrämen kommer i närheten av en hud som fått sin färg av att sitta med vänner på en uteservering en minnesvärd eftermiddag i juni. Eller en färg som kommer av lata (ähum, jag menar sportiga) dagar vid havet.

Fast vi får ju färg med (eller trots) solskydd. En färg som dessutom håller länge. Det är inte bara det att solskydd tros kunna förhindra hudcancer, en cancerform på stark frammarsch. Det är också en av de få bevisade antiageingredienserna som finns hudvårdsprodukter.

En av de där nära har haft hudcancer (basiliom, som bara kommer av solande) och en annan lyckades stoppa sin vid förstadiet. Ytterligare en fick malignt melanom, som lyckligtvis inte spred sig. Hoppas vi. Och jag som är så klent utrustad med melanin måste, måste skydda mig eftersom jag blir röd omedelbart, även i den svenska solen. Jag läste i LA Times att Diane Keaton fått skivepitelcancer (igen) och bär hatt på huvudet och solskydd i väskan (ja, ansiktet också, förstås) för att skydda sig.

Förändring kommer när det blir jobbigare att fortsätta i gamla invanda hjulspår än att göra något nytt. Så jag kommer att fortsätta tjata på mina nära och kära att använda solskydd. Inte bara i sommar, utan i princip året om. Nu finns solskydd i dagkrämer, i gelform, som sprej eller lotion, med eller utan glitter, kokosdoft eller kemiska filter. Det finns i alla prisklasser. Kort sagt, det finns något för alla och det är inte ens omständligt att få en daglig dos.

Däremot tror jag att summan av alla laster är konstant. Jag pillar fortfarande på plitor och äter för mycket godis ibland. Trots att jag vet bättre.

Författare

Hedvig von Mentzer

En skönhetsnörd som varit läppglansberoende sedan barnsben. Och jag har länge känt nyfikenheten och lusten att lära mig mer om skönhet. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur lite jag kan. Skönhet är historia, sociologi, biologi, kemi och mycket mer – allt förpackat i vacker skrud. Jag vill krossa myter, syna påståenden och förklara det nästintill obegripliga inom den underbara bransch som årligen omsätter miljarder.

Jag har skrivit om skönhet sedan 2002 för ELLE, SvD, Amelia, Kosmetik, Vecko-Revyn, Glamour, Mama, NK Stil, Åhléns tidning med flera. Jag håller föredrag, modererar och medverkar i radio och tv. Jag blir knäsvag av dyrbara dofter, hudvård som både är högteknologisk och hållbart tillverkad, färgstark makeup och snygga förpackningar.

Kommentera