Nyheter

Män går på skönhetsbehandlingar

Allt fler män söker sig till salonger och får skönhetsbehandlingar. Men vad är det för typer av behandlingar som män vill ha?

I dag är det självklart för män att vara måna om sitt utseende, vilket gör att allt fler män går och tar skönhetsbehandlingar.

– Mäns syn har förändrats under de senaste åren. Män förstår i dag vikten av att ta hand om sig. Nu är det snarare konstigt när män inte tar hand om sin hud, säger Benjamin Liljeblad, specialiserad och auktoriserad hudterpeut och medlem i SHR, Sveriges hudterapeuters riksorganisation. I sin yrkesroll är han även produktinnovatör, utbildare och säljare på Gilda Cosmetic AB.

 

De populäraste behandlingarna bland män är hårborttagning, ansiktsbehandlingar, massage och pedikyr. När det gäller hårborttagning är det framförallt rygg, bröst och axlar. De två vanligaste metoderna är vaxning och permanent hårborttagning.

– För några år sedan vill män ha bort allt hår, men med skäggtrenden har det svängt till att bli lite mer accepterat att ha hår på kroppen. Detta gjort att efterfrågan på den permanenta hårborttagning har minskat något, säger Karin Fahlström, grundare och vd för Grooming.se i Stockholm.

 

Permanent hårborttagning görs med hjälp PL (Intense Pulse Light), vilket är den vanligaste, effektivaste och säkraste metoden för att vill bli av med besvärande hårväxt för gott. Genom att med högintensivt ljus belysa pigmentet i hårstråna leds värme ner i hårsäckarna och förstör deras hårproducerande förmåga. Ljuset leds genom hårstråna ner i hårsäcken där det omvandlas till värme varmed håret försvinner från roten. Behandlingen är i princip smärtfri och tar inte lång tid.

 

Vaxning innebär att oönskad hårväxt avlägsnas från större områden. Håret dras ut vid roten och återväxten blir mjukare och glesare vid regelbunden vaxning.

– En bra vaxare utför an smärtfri behandling enligt erfarna kvinnor. Män brukar ha lägre smärttröskel vid vaxning än kvinnor, säger Benjamin Liljeblad.

 

Vid pedikyr så arbetar man på att fräscha upp och behandla fötterna. Fotbad, nagelvård, borttagning av förhårdnader på fotsulan, fotmassage och kräm brukar vara inkluderat.

 

När det gäller ansiktsbehandlingar för män ingår vanligen rengöring, hudanalys, portömning, ev brynformning, ansiktmassage, ansiktsmask, serum och avslutande kräm.

– Detta är ett minimum för vad man ska förvänta sig som kund, anser Benjamin Liljeblad.

– Hudanalys är ett viktigt moment särskilt för män, eftersom många inte har koll på sin hudtyp och inte vet vilka typer av produkter som han bör använda, säger Karin Fahlström.

 

En del män efterfrågar även ansiktsbehandlingar med AHA-syror.

– Vid en AHA behandling så följs en liknande arbetsgång, men man arbetar med fruktsyror som arbetar på djupet med hudens struktur och gör den jämnare och fräschare, förklarar Benjamin Liljeblad.

 

Karin Fahlström har märkt att män också efterfrågar enkla, korta och effektiva behandlingar. (Då ingår endast rengörning, peeling och en lugnande fuktgivande ansiktsmask.)

– Män vill ha en snabb uppfräschning av ansiktet för att sedan kunna gå tillbaka till jobbet. Därför gör vi inte för starka behandlingar, utan använder oss av mildare AHA-syror, säger Karin Fahlström.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik