Nyheter

Skäggets nationaldag

I helgen firas skäggets nationaldag med bland annat en skäggparad.

Klockan ett på lördag samlas skägg från hela Skandinavien på Medborgarplatsen i Stockholm för att gå i en skäggparad till Tele2 Arena där World Beard Day firas med Europas största skäggfest.

Varför en internationell skäggdag?

– Kan man fira kanelbullens dag så kan man fira skägget dag, säger Karin Fahlström, från Beardshop.se som är huvudarrangör för World Beard Day.

Den första lördagen varje september firas Internationella skäggdagen runt om i Sverige, en tradition som startades i Australien för drygt 10 år sedan. Sverige står för det största firandet i Europa med en stor skäggfest som förväntas dra 1000+ skägg och barberare.

Eventet inleds av en skäggparad längs den klassiska Hammarbyklackens sträcka, på Södermalm där skägget anses ha starkast fäste i Stockholm.

– Vi vill visa att skägg inte är en trend utan ett brödraskap, säger Jimmy Grönfoss, kapten i Bearded Villains Sweden, en skäggrupp som ansvarar för skäggparaden. För oss är skägg en identitet och en livsstil. World Beard Day är ju lite som vår nationaldag.

Skägg är gränsöverskridande och kan knyta samman män över etnicitet, religion, sexualitet och klasstillhörigheter. En ganska omdebatterad symbol för manlighet, men som numera skapar gemenskap som ofta används för att jobba med välgörenhet, säger Karin Fahlström.

Bearded Villains Sverige har bland annat samlat in pengar till Musikhjälpen och Mustaschkampen. På World Beard Day sluter barberare från hela Sverige upp och trimmar skägg för välgörenhet, till Lions Barber Collective.

Alla som vill delta i skäggparaden är välkomna.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik