Reportage

Älskade mascara

Mascaran är världens mest oumbärliga skönhetsprodukt för att kvinnor ska känna sig vackra. Förlängande, volymgivande, separerande, dramatiska och kolsvart – det finns en uppsjö av mascaror för att skapa olika looker. Men utvecklingen har minst sagt gått framåt. Läs historien om kvinnors mest älskade skönhetsprodukt.

Vägen till dagens enorma utbud av mascaror som både förlänger, fyller ut och ramar in är lång. Ögonen har genom historien varit det viktigaste att förstärka och i Egypten har man hittat paletter för att måla ögonsmink som är över 12 000 år gamla. Men det är först på 1800-talet som föregångaren till vård tids mascara, ögonpomadan, kom som bestod av vaselinliknande oljor som ströks på fransar och bryn för att mörka dem. Snart började man även tillsätta kol, sot eller lampsvärta för ett ännu mörkare resultat.

Därefter dök det upp vattenfasta varianter, så kallad ögontusch, som innehöll hartser som bland annat kåda som smältes till flytande innan den lades på. Resultatet blev närmast en lackering av fransarna som inte var lätt att få bort. Dock ansågs det inte så anständigt att använda dessa produkter.

Mascara_0

Den moderna mascaran skapades år 1915 av kemisten T.L Williams åt hans syster, Maybel. Mascaran bestod av kolpulver i vaselin och tvål och var en fast kaka med tillhörande borste. För att få färg spottade man i kakan och gned sedan borsten full med färg för att sedan applicera på fransarna. T.L Williams började sälja sin kakmascara via postorder och företaget Maybelline föddes, som är ett av världens mest kända kosmetikföretag. På 1930-talet använde mer än hälften av amerikanska kvinnorna mascara.

Den fasta kakan regerade på marknaden under drygt första hälften av 1900-talet. Nästa genombrott skedde år 1957 då Helena Rubenstein lanserade ”Mascaramatic”, den första hylsmascaran (krämig mascara innehållande förlängningsfiber på tub) med inbyggd borste, som var en räfflad metallpinne. Hylsor med borste kom några år senare.

Helena Rubenstein var också först att göra succé med vattenfast mascara när Long Lash Waterproof Mascara lanserades 1964. Moderna varianter på vattenfast mascara, innehållande bland annat terpentin, hade lanserats tidigare men utan framgång.

På 1960-talet målade kvinnor ögonen som tokiga tills fransarna var tjocka och stela. Syntetiska fetter och nya lösningsmedel tog ögonsminkningen till aldrig tidigare skådade höjder. Även eyeliner och lösögonfransar (som bestod av mänskligt hår eller minkhår och fästes med en gummilösning) var oerhört populärt. Det började år 1959 med filmen Kleopatra där Elizabeth Taylor uppträde i ständigt nya fantasifulla ögonsminkningar. Två år senare lanserade Max Factor den första flytande eyelinern, Hi-Fi Fluid Eye-liner. Under 1960-talet blev också supermodellen Twiggy trendsättare för eyeliners med sina kraftiga, breda eyeliners på ögonlocket och ditmålade underfransar.

Man får heller inge glömma ögonbrynen. Mjuka kolsvarta ögonbrynspennor var också ett hett sminkredskap. Från att ögonbrynen hade noppats hårt på 1920- och 30-talen fick nu brynen sitta kvar.

Liksom 1960-talet är trenden med markerade ögonbryn och ögon en stark trend och utvecklingen till dagens mascaror, eyeliners och brynprodukter har minst sagt gått framåt. Mascarornas ingredienslista är betydligt mer förfinad. Exempelvis kom polymererna, en syntetisk molekyl, som förtjockar och som revolutionerade mascaraanvändandet i slutet av 80-talet. Ingrediensen gjorde att mascaran kunde bygga lager på lager och få färgen att sitta längre. Även keratinet, ett protein som hjälper göra mascaran helt vattenfast, kom.

Idag kan vi vraka mellan tusentals olika varianter av mascaror, allt efter vilken form och effekt man vill ha. Dessutom finns primer och serum innehållande högteknologiska ingredienser för att ge fransarna näring. Borsten har också fått en stor plats i utvecklingen och är minst lika viktig för resultatet som själva mascaran.

Gällande brynen har de verkligen fått stort fokus. Markerade och välformade ögonbryn har varit heta utomlands länge, inte minst i USA där så kallade brow bars är vanliga. Nu börjar ögonbrynssalongerna nå Sverige och skönhetsmärken har kommit med nya typer av ögonbrynsprodukter säljer som smör. Det är allt från närande ögonbrynsoljor, pigmenterat puder och stylingvax till ögonbrynspennor med vitaminer för att få perfekt stylade fylliga bryn.

Även effektfulla eyeliners är oerhört hett, vilket inte minst syntes på catwalken för vår/sommar 2015. Nu finns alla möjliga eyelinerspennor i mängd olika storlekar och färger för alla smaker.

Mascara1

Ögonfransars livscykel

Ögonfransar skyddar ögat mot partiklar och har en livscykel på cirka två till tre månader. Under den tiden växer fransen ut (växtfasen), stannar upp (vilofasen) för att till sist lossna och ge plats för en ny frans att börja växa (telogena fasen). Alla ögonfransar har en individuell livscykel, därför tappar man lite mer fransar vissa perioder för att sedan tappa mindre fransar en annan period.

En vanlig orsak till att man kan tappa mycket ögonfransar är stress. En annan faktor som kan påverka är hormonella förändringar. Dessa kan vara orsakade av graviditet, barnafödsel, p-piller eller bristande funktion i sköldkörteln. Drabbas man av denna form av håravfall brukar ögonfransarna växa tillbaka igen när hormonnivåerna blivit normala.

Lösögonfransar – historia

Under 1920-talet fanns lösögonfransar för damerna vid teatern och inom modeindustrin för att de skulle få en beslöjad och intressant blick. Filmindustrin som växte sig större och större under 1930-40-talen försåg alla sina huvudpersoner med lösögonfransar. I slutet av 1950-talet bar Elizabeth Taylor Egypteninspirerad make-up i filmen Cleopatra. De flesta företag som tillverkade smink införde då både eyeliner och lösögonfransar i sina sortiment. Till en början bestod lösögonfransar av mänskligt hår eller minkhår, därefter kom plast. Alla tyngdes ner av många tjocka lager mascara Max Factor hade olika sorter, längre och kortare, som fästes med gummilösning i tub.

Mascaraborstars olika effekter

Mascara2

  1. Något böjd eller vinklad borste böjer upp fransarna.
  2. Smala borstar förlänger fransarna.
  3. Avsmalnande borste ger längd och volym. Med en avsmalnande form, alltså tjockare i utkanten och smalare i toppen nås alla strån, även dem närmast ögonvrån, samtidigt som den lite tjockare ytterdelen ger mer längd.
  4. Tjock, tät borste ger mycket volym till ögonfransarna. Denna borste får upp mycket mascara så är bra om man vill ha en intensiv och ”dramatisk” look.
  5. Gummiborstar separerar bra, eftersom piggarna är lite hårdare än borstar som består av strån. Gummit ger även fransarna volym och längd.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik