Reportage

Ny doftserie utifrån fotokonst

 

No1_No2_No3_kollage (kopia)Skönhetsföretaget Romella har i sam­arbete med svenska fotokonstnären Dawid lanserat nischparfymkollektionen SG79|STHLM med inspiration från en serie Stockholmsbilder.

– Vi ser både dofter och fotografier som en konstform och Dawids fotokonst har varit en fantastisk inspirationskälla, säger Sussi Rothschild, VD, Romella.
Utvalda Stockholmsfotografier av Dawid, detaljer i svartvitt från huvudstaden, är motiven bakom dofterna. No1 lyfter fram en husfasad i Gamla Stan. No2 gestaltar ett par skorstenar och No3 är en tolkning av en bild på ett lejonhuvud, en skulptur vid kungliga slottet.
– Bilderna är från olika konstprojekt som jag har deltagit i, berättar den Stockholmsälskande fotografen, som är vida känd både i Sverige och utomlands.

16-Sthlm-2004_edit 21-Sthlm-2009_edit 06-Sthlm-2014_edit

Han har jobbat med ett brett spektrum av kunder, från H&M till SAAB och med abstrakta Stockholmsmotiv i allt från kokbok för Operakällaren till SLs tidtabell. Han är även ett eftertraktat namn på ryktbara konstgallerier och på konstmässor såväl i Paris som New York. Dawid har dock ingen tidigare erfarenhet av doftvärlden och har inte själv deltagit aktivt i framtagningen av dofterna.
– Men det har varit oerhört spännande att delta i ett projekt där man förenar fotokonst med doftvärlden, säger han. Det är en helt ny het marknad för mig och jag förvånad över hur mycket kunskap som ligger bakom varje detalj vid framtagningen av en doft och imponerad över parfymörernas förmåga att gestalta dofter utifrån mina abstrakta bilder.

Parfymörerna bakom dofterna är världskända näsorna Celine Ripert, Christian Vermorel och Nadege Le Garlantezec. No2, en otradionell, urban unisexdoft, är Dawids favorit.
– Men det är varje betraktares och bärares minnen, känslor och upplevelser som avgör vad dofterna står för, inte parfymörerna och teamet bakom, påpekar han. En bild berättar en historia, men det är betraktaren, som vid all konst, som har tolkningsföreträde.

Namnet på doften SG79|STHLM, är kopplat till Romellas adress; Sibyllegatan 79 i Stockholm, där idén till doftserien skapats. Doftkollektionen lanserades i början av september och säljs på utvalda Åhlénsvaruhus, Arlanda samt hos ett 50-tal parfymerier runt om i Sverige samt i Danmark. I oktober presenterade Romella kollektionen vid internationella taxfreeemässan i Cannes.

No1_flat_edit

No1 Toppen: Apelsin, rosépeppar, kardemumma. Hjärtat: Ingefära, muskotnöt, koriander, elemi. Basen: Benzoin, tiareblomma, citron.

No2_flat_edit

No2 Toppen: Mandarin, svart vinbär, elemi, grapefrukt. Hjärtat: Ros, koriander, magnolia, svartpeppar. Basen: Mysk, tonkaböna, patschouli.

No3_flat_edit

No3 Toppen: Citron, ingefära, grönt te. Hjärtat: Äpple, apelsinblomma, grönt te. Basen: Cederträ, transparant trä, ambra.

 

 

 

 

 

 

 

 


Fotokonst är en växande marknad i Sverige och utomlands och Romella planerar nu för en uppföljning av Dawids dofttrio, en sommardoft nästa år och flera hemliga projekt är på gång. I höst utkommer han med en fotobok med sina livsverk.

Författare

Gunilla Kempe

Gunilla Kempe

Redaktör för Tidningen Kosmetik