Reportage

Populärt att frysa bort fett

Alltfler väljer fettfrysning, en icke-kirurgisk metod, för att ta bort oönskat fett. Metoden innebär att man med en apparat fryser och eliminerar fettceller permanent.

– Tekniken är ett effektivt, snabbt och säkert sätt att ta bort fett och ett bra alternativ för att reducera fettdepåer lokalt, som inte påverkats av  kost och motion, säger läkaren Pyra Haglund, VD och grundare av  Stureplanskliniken.
– Oftast vill patienterna få bort ”kärlekshandtag” på höfterna eller en fettkudde på magen. Men fettfrysning är även en effektiv metod för behandling av valkar på andra delar av kroppen, som armar, lår och vader.

fettfrysning

Fettfrysning innebär att en professionell utövare, läkare, sjuksköterska eller hudterapeut, med en apparat med munstycke och vakuum suger in fettvävnad och kyler ner fettceller. Fettceller är känsligare för kyla än annan kroppsvävnad och dör redan vid -8 grader. Ofta sker fettfrysning vid -10 grader.

För att skydda huden från frostskador lägger man en skyddande duk på huden under handstycket. Behandlingen tar runt en timme. Hud, muskler och nerver påverkas inte.

pyrahaglund

Pyra Haglund

Patienten kan se visst resultat runt tre veckor efter behandlingen, men det slutliga resultatet är synligt efter två till tre månader. Biverkningarna är få och övergående.
– Ett par veckor efter behandlingen kan patienten känna en viss hårdhet på det behandlade området. Vissa kan även få en övergående känselnedsättning eller blåmärken, säger Pyra Haglund.

Vid kraftigare fettvalkar krävs upprepad behandling, men med minst ett uppehåll på fyra till sex veckor mellan behandlingarna. Vid ett behandlingstillfälle försvinner i snitt runt 25 procent av den behandlade fettdepån. Vanligast är en till två behandlingar av ett område.

Metoden passar män och kvinnor, som vill ha bort lokala fettdepåer, exempelvis en envis valk på magen och så kallad punktfetma.
– Men fettfrysning är ingen bantningsmetod och för överviktiga rekommenderas förändring av kost- och motionsvanor och vid kraftig övervikt ibland ett kirurgiskt ingrepp som magsäcksoperation, påtalar Pyra Haglund.
– Fördelarna med fettfrysning är att metoden är både enkel, snabb och säker och varken kräver narkos, lokalbedövning eller medicinering, nålar, särskilda dieter och ingen konvalescenstid.

fettfrysning_foreefter

Metoden etablerades i Sverige för runt tre år sen, men i takt med ett ökat intresse för skönhetsbehandlingar, både med och utan kirurgi, väljer alltfler att avlägsna fett med hjälp av fettfrysning.
– Ofta uppnås ett bra resultat. Fettfrysning är en vetenskaplig bevisad, väl dokumenterad och testad metod som effektivt kan reducera fettvävnad permanent, fastslår Pyra Haglund.

Fördelarna med fettfrysning är att metoden är både enkel, snabb och säker och varken kräver narkos, lokalbedövning eller medicinering, nålar, särskilda dieter och ingen konvalescenstid.

Fördelarna med fettfrysning är att metoden är både enkel, snabb och säker och varken kräver narkos, lokalbedövning eller medicinering, nålar, särskilda dieter och ingen konvalescenstid.


 

Så här går det till

Fettfrysning ska utföras av en professionell utövare. Fettfrysningsapparaten har ett munstycke som med vakuum suger in fettvävnad och kyler ner fettceller. Fettceller är känsligare för kyla än annan kroppsvävnad och dör redan vid -8 grader. Ofta sker fettfrysning vid -10 grader. För att skydda huden från frostskador lägger man en skyddande duk på huden. Behandlingen tar runt en timme. Hud, muskler och nerver påverkas inte.

fettfrysning4

Författare

Gunilla Kempe

Gunilla Kempe

Redaktör för Tidningen Kosmetik