Reportage

Skulptera rätt och säkert med fillers

Intresset för injektionsbehandlingar med fillers har ökat kraftigt de senaste åren och teknologin har gått framåt. Men hur bör fillers användas och vilka effekter ger de för att förändra utseendet på ett säkert sätt? Kosmetik har intervjuat Anne Wetter, dermatolog och grundare av Estetisk Hudläkarcentrum.

Anne Wetter är dermatolog.

Anne Wetter är dermatolog.

Vår önskan att se evigt unga ut har lett till att industrin för injektionsbehandlingar ökar kraftigt.
– När vi är unga har vi naturligt runda kinder, men när vi blir äldre förändras det. Då kan man med injektioner få tillbaka volym. Men fillers har även andra användningsområden, som att reducera surhetsrynkor kring mun, ta bort argarynkan mellan ögonen och sudda bort nasolabiallinjen mellan näsvinge och mun, säger Anne Wetter.

När Anne Wetter arbetar är hon noga med att skapa ett naturligt resultat där helhetssynen är a och o.
– Man ska som kund vara medveten om att detta inte är en quick-fix. Jag börjar med en konsultation och lägger därefter upp ett behandlingsprogram. Jag gör hellre fler behandlingar än en stor. I dag handlar det om att få ett naturligt ungdomligare och fräschare utseende.

Beroende på vilket område som behandlas krävs fillers med olika konsistens (lättflytande eller trögflytande), men även kunskap om hur djupt ner i hudlagren man ska gå med injektionssprutan samt vilken mängd som ska sprutas in.
– Det är upp till behandlaren att bedöma om vad, var samt hur mycket som ska sprutas in. Till exempel går man djupare ned med injektionssprutan under ögat för att lyfta upp de övre hudlagren och där används även en mer lättflytande gel. Det är oerhört viktigt att ha kunskap om anatomin. Sticker man fel kan det gå så illa att det kan leda till blindhet, säger Anne Wetter.

De senaste 20 åren har utvecklingen gått framåt mot att utveckla allt säkrare produkter som har så få biverkningar som möjligt. Fillers innehåller syntetiskt framställd hyaluronsyra, en sockerart som är lik den som finns naturlig i kroppen. Det som gör att fillers skiljer sig åt beror på hur uppbyggnaden av sockerkedjorna ser ut och är sammankopplade med varandra. Fillers får därmed olika bärhet, viskositet och integrerar med hudens vävnader på olika sätt.
– Exempelvis det världsledande fillermärket Juvéderm, som jag arbetar med till 90 procent, har fått en ny unik vycross-teknik som gör att fillern integrerar bättre i vävnaden, skapar ett naturligt resultat, håller längre och ger mindre svullnad. Inom gruppen för denna teknik finns tre varianter: Volbella, som är lättflytande, använder jag som fuktgivare på hals och förstärkning av läpplinje, Volift, som är lite tjockare, använder jag i läppar och fyllning av djupare rynkor och Voluma, som är tjockast, använder jag för att återställa ansiktsvolym.

Fillers

Anne Wetter varnar för att det finns fillers som är importerade från andra länder, ofta Asien, som kan innehålla vad som helst. Precis som dåliga kopior av väskor kopieras hela förpackningar innehållande spruta och gel från seriösa varumärken.
– Det finns aktörer som lockar kunder till billigare fillers, som inte är rigoröst framtagna. Då ökar risken med biverkningar och önskad effekt kan utebli. En seriös klinik har inte dessa produkter, utan betalar hellre mer för en produkt som är säker och ger ett mer långvarigt resultat. Det är oerhört viktigt att som konsument ta reda på så mycket som möjligt om kliniken och dess personal samt vilken typ av fillers som används.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik