New Beauty

Avancerad hudvård – en växande nisch

Estetisk hudvård med vetenskapligt dokumenterade aktiva ingredienser som bevisligen ger resultat med en högre koncentration av verksamma ämnen än inom traditionell hudvård har vuxit kraftigt både i Sverige och internationellt.

Marknaden för avancerad estetisk hudvård har exploderat, intygar läkaren Pyra Haglund, vd och grundare av Stureplanskliniken.

Intresset för avancerad hudvårdsbehandling ökar främst hos kvinnor i storstäderna, men även män använder aktiva hudvårdsprodukter och kommer till skönhetsklinikerna för att få behandling.

Varje år genomförs runt 64 000 avancerade estetiska behandlingar i Sverige, inkluderat plastikoperationer, botox och liknande behandlingar. Tillväxten är 15–20 procent årligen och kunderna är i alla åldrar.

hudvard1

Alltfler föredrar alternativa behandlingar till kniven, som snabbt ger synliga resultat, och efterfrågar en avancerad hudvård som kan skjuta fram eller eliminera behovet av ett operativt ingrepp.

Mer än var femte kvinna mellan 30 och 60 år kan i dag tänka sig att göra en estetisk behandling, som filler, botox, kemisk peeling, laser och behandling med hudkrämer som har en föryngrande effekt.

En tydlig trend är en ökning av kombinationsbehandlingar där avancerad hudvård eller annan behandling kombineras med till exempel injektionsbehandlingar.

Skönhetsbranschen har tagit intryck av den avancerade hudvården och de traditionella hudvårdsföretagen införlivar alltmer samma typ av aktiva ämnen, som exempelvis retinol, AHA-syror och C-vitamin, men i en lägre koncentration.

Vissa ämnen, som kojicsyra och bakuchiol finns bara i avancerade hudvårdsprodukter. Men det som främst skiljer avancerad hudvård från ”vanlig” hudvård är en högre koncentration av (vetenskapligt dokumenterade) aktiva ingredienser som till exempel AHA-syror och retinol. Avancerade hudvårdsprodukter innehåller en stor mängd vitaminer, C- A- och E, och mycket antioxidanter samt ofta en mix av olika syror som AHA-syror.

Vissa ämnen passar inte ihop och vissa ingredienser tål inte solljus. Läran om hur man blandar olika ämnen för att få rätt effekt får allt större betydelse

– Med avancerad hudvård kan man effektivt eliminera döda celler, återfukta och tillföra en kraftfull mängd antioxidanter och vitaminer och snabbt uppnå önskad effekt, säger Pyra Haglund. Men ofta krävs det en viss tillvänjningsprocess för huden.

– Resultatet är en ökad glans och lyster, färre fina linjer, mindre påsar, ökad elasticitet, en jämnare textur och hudton och nedtonade pigmentfläckar, både hormonella och de som uppstått till följd av solskada.

Avancerad hudvård är också effektivt i behandling av acne och andra hudåkommor. För djupare rynkor krävs dock fillerbehandling.

Pyra Hedlund, läkare, vd och grundare av Stureplanskliniken.

Pyra Hedlund, läkare, vd och grundare av Stureplanskliniken.

Viktigt gällande avancerad hudvård är att ha gedigna kunskaper om dosering och hur olika ämnen påverkar varandra, påtalar Pyra Haglund.

– Vissa ämnen passar inte ihop och vissa ingredienser tål inte solljus. Läran om hur man blandar olika ämnen för att få rätt effekt och konsistens och minimera biverkningar får allt större betydelse.

– Det gäller att alla ingredienser passar ihop, är kemiskt stabila, skyddar och är skonsamma mot huden. Ett problem är att C-vitamin lätt oxiderar, men genom att framställa ett modifierat sådant kan det bli stabilt och aktivt.

Kemisk peeling, som förstärker effekten av avancerad hudvårdsbehandling är på stark frammarsch. Det står för ett samlingsbegrepp för olika typer av behandlingar med aktiva ämnen som AHA-syror.

Stureplanskliniken erbjuder ett 10-tal varianter.

– Effekten är en lenare hud, en jämnare hudton och ökad lyster och även en positiv inverkan på rynkor och pigmentfläckar. Behandlingen kan med fördel utföras varannan månad eller som en kur med fyra behandlingar var tredje vecka.

Pyra Haglund poängterar vikten av egenvård för att både förbereda huden för behandling och underhålla huden.

– Precis som flertalet kvinnor vårdar sitt hår och sina naglar och regelbundet går till frisören borde fler underhålla sin hud.

Många går på behandling på lunchen för att snabbt se fräschare ut.

En trend är att fler föredrar återkommande milda behandlingar framför få starka.

Ett växande problem i spåren av framgångarna för avancerad hudvård och injektionsbehandling är en ökning av icke-professionella lyckosökare och försäljning på nätet av gamla defekta produkter och produkter som innehåller förfalskade verkningslösa ämnen eller i värsta fall direkt skadliga ingredienser.

– Personer utan medicinsk utbildning och legitimation finns också tyvärr bland hudvårdsutövare. Därför är det viktigt att noga ta referenser och kontrollera att det är en seriös klinik och utövare, avslutar Pyra Haglund.

hudvard3

Ledande företag inom avancerad hudvård

Ledande tillverkare av avancerade hudvårdsprodukter finns främst i Frankrike, Schweiz och USA, exempelvis franska Dermaceutic, amerikanska Mememoy och Caviar of Switzerland och Pure Suisse.

Sverige står för en mildare hudvårdslinje med inte lika aktiva ämnen och som är mer inriktad på örter, växter och eko, som exempelvis Emma S, Björk&Berries, Restylane Care och Akademikliniken.

Förklaringar

 • PL, ljusbehandling för en yngre hud och behandling av rynkor och pigmentering.
 • Carboxy therapy, koldioxidterapi, reducerar mörka ringar runt ögonen, celluliter, slapp hud och hudbristningar.
 • Skinboosters, återfuktar huden på djupet för hudföryngring och behandling av rynkor och ger en ökad lyster.
 • Mesoterapi, hudföryngrande vitamincocktail och upplyftande behandling av problemhy, mikroinjektioner med vitaminer, hyaluronsyra eller mineraler samt elektriska impulser.

Val av begrepp

Medicinsk hudvård, cosmeceuticals eller avancerad hudvård? Tidningen Kosmetik har i denna artikel valt att använda begreppet avancerad hudvård istället för det vanligt förekommande medicinsk hudvård eller cosmeceuticals i enlighet med SHRs (Sveriges Hudterapeuters Riksförbunds) rekommendation och etiska regler. Enligt SHR kan begreppet medicinsk hudvård vara vilseledande och associeras med hälso- och sjukvård.

Vanliga ingredienser inom avancerad hudvård

Istället för avancerad hudvård används ofta begreppen cosmeceuticals eller medicinsk hudvård.

 • AHA-syror
 • Alfa-hydroxisyror, även kallade fruktsyror.
 • Glykolsyra
 • Mjölksyra
 • Vinsyra
 • Citronsyra
 • Äppelsyra
 • Mandelsyra

Främjar celltillväxt/cellförnyelse och eliminerar gamla celler från hudytan.  Slätar ut och förbättrar hudstruktur och ökar hudens förmåga att bevara fukt. Minskar tecken på åldrande som fina linjer och rynkor och en glåmig hud. Vissa har även antibakteriella egenskaper och motverkar en ojämn pigmentering. Utvinns ur socker från olika växter, mjölkprodukter och frukt eller framställs syntetiskt.

Antioxidanter

 • Alfa-liponsyra
 • C-vitamin,  ascorbinsyra
 • Vitamin B3, niacinamid
 • N-acetyl-glukosamin, NAG
 • E-vitamin, a-tokoferol
 • Q10, ubikinon

Minskar fria radikaler som har en negativ inverkan på huden och bryter ner det viktiga proteinet kollagen. Reducerar rynkor och fina linjer och pigmentfläckar. Har en anti-inflammatorisk effekt och skyddar mot hudcancer och solskador. Är fuktighetsbevarande och förbättrar hudens elasticitet och motverkar en glåmig hud.

Botanicals

 • Grönt te
 • Ferulsyra
 • Vindruvskärneextrakt

Är störst gällande tillsatser inom avancerad hudvård och anses ha en god effekt på huden och skydda mot solskador, men det saknas ofta vetenskapliga belägg för dess effektiva effekter.

Depigmenteringsmedel

 • Hydrokinon

 • Vitamin C, askorbinsyra
 • Kojic Acid
 • Lakrits Extract, glabridin

Hudblekande medel som blivit allt vanligare i syfte att tona ner pigmentering och pigmentfläckar.

Exfolianter

 • Hydroxisyror;
 • Salicylsyra
 • Mjölksyra
 • Glykolsyra

Hydroxisyror är den vanligaste formen av exfoliering och ses som både säkert och effektivt, men är vid upprepad exponering känsliga för UV-strålning.

För att undvika hudirritation bör de kombineras med ett effektivt solskydd med vårdande och skyddande vitaminer och antioxidanter som vitamin C och E.

Återfukt

Återställer vattenbalansen i huden, skyddar huden och motverkar en torr och åldrande hud. Är även effektivt vid behandling av eksem och psoriasis.

Topiska Peptider

Peptider, som bildas av aminosyror, spelar en roll i produktionen av kollagen i huden och minskar rynkor och fina linjer.

Retinoider

 • Retinoinsyra (tretinoin)
 • Vitamin A, Retinol
 • Retinalaldehyd

Retinoider hör till de vanligaste och mest dokumenterade ingredienserna inom avancerad hudvård. De består av vitamin A, både naturlig och syntetisk. Reducerar pigmentering, rynkor och fina linjer och hämmar nedbrytning av kollagen. Av dessa ses retinoinsyran som den mest effektiva.

Solskyddsmedel

Solstrålning ses vid sidan om rökning som den faktor som har mest negativ inverkan på huden och som mest påskyndar hudens åldrande. Solskyddsmedel, som innehåller aktiva ingredienser och skyddar mot både UV-och UVB-strålning är därför den viktigaste delen inom avancerad hudvård.

Författare

Gunilla Kempe

Gunilla Kempe

Redaktör för Tidningen Kosmetik