Nyheter Reportage

HEV-ljus en dold fara

Dagligen utsätter sig vuxna och barn för HEV-ljusets skadliga effekter på huden och ögonen. Forskning pekar på att det blåvioletta ljuset, som tränger ännu djupare ner i huden än UVA- och UVB-ljus, kan ge ögonskador och bidra till skador på DNA och både en åldrande hud med pigmenteringar och hudcancer.

Överallt både utomhus och inomhus – från tv-skärmar, datorer, surfplattor och mobiltelefoner utsätts vi från det skadliga men osynliga HEV-ljuset, som tränger ner i hudens djupaste lager, subcutis.

– Det blåvioletta ljuspektrat som mäter i 400–500 nanometer har längre våglängder än bäde UVA- och UVB-ljus som går att de tränger ännu djupare ned i huden och aktiverar MMP-enzymet, som bryter ned kollagen och försvagar hudens barriärfunktion, säger Mikaela Wistmar, hudterapeut och utbildnings- ansvarig, Hudhelse Stockholm.

– Inte farliga men oönskade effekter är en uttorkad slapp hy, rynkor och ojämn pigmentering och följden på sikt kan bli allvarliga skador på DNA och mutationer, som kan ge hudcancer. Andra negativa effekter av HEV-ljus
är sömnstörningar och vid långvarig exponering skador på näthinnan och åldersförändringar i gula fläcken och till och med blindhet.

Människan har alltid utsatts naturligt för HEV-ljus utomhus, men i dag till följd av det moderna livet då vi ständigt är uppkopplade har vi kraftigt ökat vår exponering av HEV-ljus, påtalar Mikaela Wistmar.

– Med dagens intensiva surfande på mobiler, surfplattor och datorer spär vi på dosen rejält jämfört med när vi endast utsattes för HEV-ljuset utomhus.

Det har ökat behovet av att både barn och vuxna året om smörjer in sig med solskydd eller annan kräm som innehåller fraktionerat melanin, som absorberar HEV-ljuset och därmed skyddar huden från skadlig påverkan.

Våra datorer, mobiler, surfplattor styr alltmer vårt vardagliga liv, både i jobbet och privat, så det gäller med andra ord att både försöka begränsa sin skärmtid, skydda ögonen och smörja in sig med en hudkräm eller solskydd som kan ge ett effektivt skydd mot det dolda farliga HEV-ljuset.

 

HEV-ljus kan:

Förstöra barriärfunktionen i huden.
Skapa känslighet och inflammation.
Ge ojämn pigmentering och textur.
Förorsaka rynkor och slapp hud (men ger inga omedelbara/synliga tecken på skador som rodnad eller svullnad.)
Öka MMP-aktiviteten som bryter ner kollagenfibrerna.
Leda till för tidigt åldrande och cellskador vid långvarig exponering.
Orsaka sömnstörningar.
Ge synproblem och allvarliga skador på näthinnan och gula fläcken.

Författare

Gunilla Kempe

Gunilla Kempe

Redaktör för Tidningen Kosmetik