Nyheter

Ny klinik med fokus på hudhälsa och ”graceful aging”

Specialiserade hudkliniken Inskinity har nu slagit upp portarna på Munkbron i Gamla Stan i Stockholm. Kliniken är den första i sitt slag i Sverige som är fokuserad på att hitta nyckeln till hens personliga åldrande och utifrån det skapa bästa förutsättningarna för ”graceful aging”.

Text: Jessica S Kempe

– Vi vill hitta orsaken till en persons åldrande och arbeta proaktivt för att skapa den bästa hudhälsan. Vi är ingen sprutklinik, utan tittar på hur patientens genetik ser ut, vad man har för DNA-arv och förutsättningar. I åldrandet döljer sig pigmenteringar och även sjukdomar som tumörer. Även åldrandet i sig är en inflammation som bryter ned elastin och kollagen, säger Anne Wetter, specialiserad dermatolog och grundare av Inskinity.

Inskinity är en hudklinik som ligger i framkant. Här erbjuds den senaste tekniken inom laser, ultraljud, radiofrekvens, stamcellsbehandlingar, DNA-test för personaliserad hudvård (Allél), hårlaser, PRP, hårtransplantationer, ”vaginal rejuvenation”, fettsugning, samt mindre kirurgi (till exempel ögonlocksoperation) som inte kräver narkos. Även injektioner av botox och fillers erbjuds, men det är inte huvudfokus.

– Vi har hela verktygslådan för att erbjuda säkra och effektiva behandlingar. Vi tittar på patientens hud och vilka förutsättningar personen har inifrån. Diagnostiken är jätteviktig för oss. Med rätt bedömning kan vi arbeta proaktivt med rätt behandlingsform innan man utvecklar problem i huden. Det är viktigt att skapa en god hudhälsa innan det är aktuellt med eventuella injektioner eller annan behandlingsform.

På Inskinity arbetar hudläkare, sjuksköterskor och hudterapeuter i nära samarbete för att ge bästa resultat. Alla som arbetar på kliniken är anställda utifrån sin mångåriga kliniska erfarenhet samt deras etiska förhållningssätt för att säkerställa Inskinitys kärnvärden om säkra, naturliga och vetenskapligt grundade behandlingar.

– Tyvärr är marknaden inom den estetiska medicinen oreglerad i Sverige, därför far många patienter illa då de hamnar hos oseriösa aktörer utan medicinsk bakgrund och ansvarig läkare. Men vi hoppas nu att det ska bli en ändring med regeringens nya lagförslag, säger Anne Wetter.

För att säkerställa rätt diagnos och behandlingsplan är det en hudläkare patienten får träffa först, därefter arbetar hudläkaren i team med sjuksköterska och hudterapeut.

– Vi ser att alla kompetenser behövs. Exempelvis är hudterapeuten ens personliga tränare för huden som man bör besöka ungefär en gång per månad. Vårt mål är att arbeta långsiktigt för att ge patienter en god hudhälsa. I dag är wellness i fokus, man vill se fräsch ut.

För att komma till Inskinity behövs ingen remiss, utan alla har möjlighet att få hjälp.

– Ett stort problem är dagens långa vårdköer. Kommer man för sent med exempelvis en malignt melanom kan det ge hemska konsekvenser. Hos oss finns år av kompetens och långa utbildningar, vilket gör att vi kan ta emot både patienter med hudsjukdomar och de som vill ha säkra estetiska behandlingar. Vi utför också det som inte landstinget täcker, som exempelvis borttagning av fula ärr och åtgärdar komplikationer av andras misstag vid skönhetsingrepp.

Inom en snar framtid öppnar Inskinity också en webbshop med väl utvalda produkter. I anslutning till denna kommer det erbjudas möjlighet för ”on-line” konsultation hos läkare och/eller hudterapeuter.

– Istället för att boka in en tid för konsultation kan patienten ta det på lunchrasten. Hen får hjälp med att lägga upp en behandlingsplan, få recept utskrivet eller rekommenderade produkter att köpa. Allt för att underlätta vardagen, säger Anne Wetter.

Hudhälsa

Vad är då en hälsosam hud? Huden signalerar hur vi mår, hur vi känner oss och hur vi lever.

– Vi bedömer en persons hudkvalitet utifrån textur, färg och elasticitet. När det gäller textur tittar vi på om huden är torr, fet, har ärr, rynkor och för stora porer, och vad gäller färg tittar vi på om hudtonen är ojämn, röd eller har pigmenteringar, förklarar Anne Wetter.

I dag finns en uppsjö av behandlingar som arbetar för en god hudhälsa och mot åldrad hud. När vi åldras bryts kollagenet ner, men för att stimulera kollegenbildningen finns allt från microneedling, laser, micordembrasion till IPL, mesotherapy, carboxy, ultraljud, trådlyft, fillers och stamcellsinjektioner.

– Det är inte ovanligt att det behövs en kombination av olika behandlingsformer. Exempelvis fillers för volym, energibaserade verktyg som tightar/stramar upp huden och botox för att få hyperaktiva muskler att slappna av. Men vilken eller vilka typer av behandlingar som passar ska alltid utgå utifrån en bedömning av hur patienten ser ut och hens genetiska arv och livsstil. Sen ska man aldrig glömma att till grund för en god hudhälsa krävs alltid en balans med träning, kost och en god hudvårdsrutin, säger Anne Wetter.

Inskinity

Anne Wetter är dermatolog och en av grundarna till Estetiskt Hudläkarecentrum. Idag har hon flera mottagningar i olika städer runt om i landet och har mer än 100 anställda. I samband med att hon öppnade Inskinity bytte även Estetiskt Hudläkarcentrum namn till Inskinity. På Inskinity arbetar hudläkare, sjuksköterskor och hudterapeuter.

Inskinitys helt nyrenoverade lokaler vid Munkbron i Gamla Stan i Stockholm. Varje rum har unik inredning och färg på väggarna. I entrén möts man av en hall med taket täckt av blomster.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik