Reportage New Beauty

Det viktiga A-vitaminet

– Mängden A-vitamin som vi naturligt har i huden är nära relaterad till hur mycket huden utsätts för solen. Hudåldrandet är ett direkt resultat av A- vitamin brist i huden, säger Dr. Des Fernandes, plastikkirurg och grundare av det professionella hudvårdsmärket Environ.

Text: Kristine Rødland

Dr. Des Fernandes är en framstående sydafrikansk plastikkirurg som har varit banbrytande för flera viktiga innovationer inom hudhälsa. Bland annat är han en pionjär inom användningen av A-vitamin i hudvård och han är också erkänd som en innovatör när det gäller microneedling. Metoden innebär att små nålar rullas över huden, som sticker hål på hudytan, punkterar blodkärl och stimulera kroppens naturliga försvarsmekanismer så att huden regenererar sig och ser yngre ut.
– Microneedling stimulerar huden att producera mer kollagen och elastin, vilket hjälper till att minska ärr, linjer och rynkor. De små hålen som nålarna skapar fungerar också som kanaler som leder aktiva ingredienser längre ner i huden. Sticker man så djupt att det kommer blod frigör trombocyterna (blodplättar) tillväxtfaktorer som läker huden och skapar mer kollagen. Det är en process som kan pågå i upp till två veckor, förklarar Dr. Des Fernandes.
Han menar att en rynka är ett steg på väg mot hudcancer.
– De flesta former av hudcancer beror på låga nivåer av A-vitamin i huden. Det är den enda kända molekylen som håller huden frisk och motverkar tecken på åldrande. Därför är det viktigt att hålla höga A-vitaminhalter i huden, och vi behöver vitaminet för att stoppa friska celler från att förvandlas till cancerceller.

Dr. Des Fernandes började använda A-vitamin på sina cancerpatienter på 1980-talet. År 1982 när han fyllde 40 började han applicera hudvård med A-vitamin på sig själv.
– A-vitamin är fortsatt den enda ingrediensen som kan reparera och föryngra huden. Man skulle tro att man skulle hitta något bättre efter så många år, men nej. Det är det mest multifunktionella vitaminet i människokroppen och styr hur en cell delar sig till en annan, hur celler utvecklas på olika sätt och i slutändan hur de åldras.
A-vitaminet kontrollerar mognaden av alla celler i huden, men är känslig för sol. Det spelar ingen roll inuti kroppen där det är mörkt. Men i solen bryts vitaminet ner successivt, så när hud utsätts för sol leder det till slut till A-vitaminbrist. Även om lite byggs upp igen kommer nivån att sjunka mycket över tid och detta lägger grunden för rynkor. En konstant förlust av A-vitamin kommer så småningom att förändra din hud mer än du kan kompensera, förklarar Dr. Des Fernandes.

Han ser två dominerande hudtyper i Skandinavien: den keltiska, som är fräknig, väldigt ljus och tål mycket lite sol, och den nordiska blondinen, som han tycker är förvånansvärt motståndskraftig mot UV-strålning.
– Pigmentering kommer också att inträffa när det finns lite A-vitamin i huden. Om du har tillräckligt med detta vitamin får du inte pigmenteringar. Det är ett vanligt problem och känner inte till något som fullt ut kontrollerar det.
Ska du behandla pigmentering bör du alltid använda en kosmetisk roller. Jag skulle inte rekommendera peeling för att behandla pigmentering, eftersom patienter upplever att pigmenteringen kommer tillbaka och ofta kan bli värre. Men mjölksyra kan du använda, den är mild och motverkar problemet.
Jag tror inte heller att vi ska peela huden djupt, eftersom det förstör melanocyterna. Huden blir efteråt mycket känslig för solen och många ångrar att de har tagit djupa peelingar när det har gått några år, säger han.

A-vitamin

A-vitamin är den mest studerade vitaminet inom hudvård och en av de effektivaste forskarna vet. Vitaminet är också känt som ”hudföryngraren”. Det finns en rad olika A-vitaminer och förekommer i hudvårdsprodukter ofta i form av retinoider, retinol, retinyl palmitat eller retinyl retinoate (den nya generationens retinol). I och med att retinol är fettlöslig har den lätt att tränga ner i huden. Retinol stimulerar kollagen och elastin i huden vilket ger färre rynkor och mer elastisk hud, samt reglerar talgprodution och kan därför motverka akne och porrmaskar. Dessutom ökar retinol även hudens cellförnyelse, vilket reducerar pigmentering orsakad av solskador, och jämnar ut hudtonen.

Optimalt upptag av aktiva ingredienser

Dr. Des Fernandes är en pionjär inom användningen av A-vitamin i hudvård och han är också erkänd som en innovatör när det gäller skin needling. Environ har bland annat tagit bort ett litet microneedling verktyg, Cosmetic Focus CIT, som fungerar som en stämpel för att öka penetrationen av aktiva produkterna som används hemma. Enheten mäter endast 5 cm och består av 15 nålar, var och en av 0,2 mm, infogade i ett 1,5 cm huvud i diameter, vilket gör det möjligt för användare att arbeta med specifika, svåra områden, till exempel runt munnen, ögonområdet och på pigmentfläckar. Focus-CIT ska användas två till sju gånger i veckan efter rengöring, varar i 10 till 15 minuter varje gång för maximal effekt.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik