Reportage New Beauty

Plåster som trollar bort rynkor

Seconde Peau är ett nålfritt alternativ till filler och botox. Bakom uppfinningen står franska familjeägda skönhetsföretaget Biologique Recherche, som har tagit fram en metod där man med hjälp av ett plåster och hyaluronsyra kan ”lyfta” huden och reducera djupa rynkor.

Sedan 2015 har antiage-behandlingen erbjudits på lyxiga hotell och salonger och exklusiva span runt om i världen. I USA, Ryssland och i Asien är metoden utbredd. Hösten 2015 kom metoden även till Sverige, men det var först i höstas som den visades upp på skönhetsmässa i Stockholm. Intresset för metoden växer nu även i Sverige, men Seconde Peau riktar sig inte till massmarknaden då det är en kostsam behandling.

– Metoden ger ett fantastiskt resultat och vi vänder oss endast till speciellt utvalda kliniker, salonger och exklusiva span och femstjärniga hotell som Grand Hotell i Stockholm, säger Linnéa Wagnås, hudterapeut på Revivekliniken på Karlavägen i Stockholm och Biologique Recherches National Trainer, utbildare, i Sverige.

– Det är en naturlig metod, som innebär att huden stimuleras att jobba själv, och ett bra alternativ för de som vill undvika injektionsbehandling med nål, vilket är en växande kategori, tillägger hon.

Alltfler vill genomgå skönhetsbehandling för en ökad lyster, en jämnare hudton, ökad spänst och färre rynkor med ett naturligt resultat och utan nålar.

Det var läkaren Phillipe Allouche , företagets Creative Director och son till grundarna Josette och Yvan Allouche, som i oktober 2015 efter många års forskning introducerade Seconde Peau som ett nålfritt alternativ – substitut till filler med en plastikeffekt och aktiva ingredienser.

– Med elektrisk kraft har man skapat ett fiberplåster, som består av hela 80 procent hyaluronsyra och som läggs på utvalda rynkor.

Vid behandlingen tränger hyaluronsyra ned i epidermis, överhuden, dels via applicering av ett serum med hyaluronsyra dels via de tunna finmaskiga plåstren, som förbehandlats i en liten elektrisk maskin, en sorts visp, där hyaluronsyra ”spunnits” till nanofibrer.

– När hyaluronsyran tränger ned i epidermis, det första skyddande hudlagret, påverkas även nästa hudskikt, dermis, positivt, påpekar Linnéa Wagnås. Det pågår hela tiden en påverkan mellan de olika hudskikten.

– Huden mår bättre, stärks och blir balanserad och får en god lipidbarriär, tillförs fukt och boostar kollagenbildning och cellförnyelse. Den positiva processen som satts igång fortsätter även efter behandlingen.

Vilka kan då med fördel behandlas med Seconde Peau?

– Metoden, som är ett alternativ till filler, passar framförallt för en mogen hy och behandling av djupa rynkor. Det är de som kan tänka sig att betala lite extra för ett bra och tydligt resultat på naturlig väg.

Plåstermetoden – Seconde Peau

Så går det till

  1. Först rengör hudterapeuten huden med en mjölkrengöring, utifrån hudtillstånd, som sedan tvättas av med svalt vatten.
  2. Sedan baddas huden med ett exfolierande ansiktsvatten (storsäljaren/flaggskeppsprodukten Lotion P50) som balanserar och sänker hudens ph-värde.
  3. Därefter tillförs huden ett serum med hyaluronsyra.
  4. Sedan applicerar terapeuten de förbehandlade sterila fiberplåstren med hyaluronsyra på utvalda rynkor och områden.
  5. Efter en stund avlägsnas plåstren. En viss effekt kan ses direkt. Men full effekt kan ses först efter tre behandlingar, en gång i veckan, tre veckor i följd.
  6. För ett ännu bättre resultat krävs ibland en förbehandling av huden med peeling och rengöring så att hyaluronsyran lättare kan nå djupare i huden.

Behandlingen är smärtfri, men vid appliceringen av ansiktsvattnet kan det pirra lite i huden, bli varmt och uppstå en snabbt övergående rodnad.

Efter cirka tre månader rekommenderas en uppföljande konsultation och eventuell behandling.

Varje behandling tar cirka en timme. Kunderna rekommenderas även vårda huden hemma mellan behandlingarna med produkter som boostar hyaluronsyran i huden, till exempel Serum Elastine Pure, Serum Matriciel Visage och Serum Yall02.

 

Biologique Recherche

Etablerades: 1977.

Grundare: Familjen Allouche, sjukgymnasten Josette Allouche och maken biologen/kemisten Yvan Allouche och sonen Phillippe Allouche, läkare och företagets Creative Director.

Huvudsäte: Paris.

Etablerades i Sverige: 2015.

Ledstjärna: En helhetssyn (holistisk syn) på hudvård, en naturlig skräddarsydd skönhetsvård utifrån individens behov och en professionell analys samt medicinsk hudvård med rena kallpressade naturliga råvaror.

Produkter: Hudvårdsprodukter för ansikte (ett 100-tal) och produkter för kropp och hår.

Nyckelprodukt och mest sålda produkt: Lotion P50, en ansiktslotion.

Tillverkning: Eget laboratorium i Paris.

Försäljning: I över 70 länder.

Behandlingar: Brett spektrum av ansikts- och kroppsbehandlingar.

Målgrupp: Exklusiva hudvårdssalonger, kliniker och span och femstjärniga hotell.

Flaggskepp: Ambassade de la Beauté- Biologique Recherche, prestigefyllt skönhetsinstitut på fashionabla Champs-Elysée i Paris.

 

Författare

Gunilla Kempe

Gunilla Kempe

Redaktör för Tidningen Kosmetik