Reportage

Skincontouring – ny het hudvårdstrend

Gina Brooke är makeup-artisten som följer med på Madonna och Justin Timberlake på deras världstuneringar för att ta hand om deras hud och makeup. Hemma i New York står hollywoodkändisar som Katy Perry, Kim Kardashian, Paris Hilton, Naomi Campbell och Victoria Beckham i kö för att få hennes hjälp. Kosmetik blev inbjuden till exklusivt pressevent i Oslo där jag fick träffa Gina Brooke och även höra om den senaste trenden inom hudvård –skincontouring. På plats var även Anthony McMahon, grundaren och vd till Intraceuticals.

Gina Brooke har arbetat inom skönhetsbranschen i över 20 år och har sminkat världsartister och modeller. Hon ser en stor skillnad idag mot hur det var förr då en god hudvårdsrutin inte var lika självklar.

– Det var jättesvårt att på kort tid sminka kändisar som hade hudproblem. Jag blev aldrig nöjd med resultatet. Många skådespelare, modeller och artister hade det jobbigt med hudproblem som acne och rosacea och problemen blev bara värre, berättar hon.

Vändningen skedde då hon kom i kontakt med australiensaren Anthony McMahon för 13 år sedan som grundat hudvårdsmärket Intraceuticals – varumärket som gjort sig berömd för med hjälp av syretryck slussa ned effektiva ingredienser i huden. Gina Brooke såg att en 30 minuters oxygenbehandling gav omedelbart resultat på huden som varade upp till sju dagar. Hon introducerade denna behandling bland Hollywoodeliten och för många har denna behandling blivit beroendeframkallande.

– På världstuneringar gör Madonna en oxygenbehandling varje dag och inför Oscarsgalan utför vi minst 100 behandlingar. Denna behandling kan användas både som en askungebahandling och som en anti-agingkur med flera behandlingar ihop med uppföljande hemmaprodukter för långsiktiga effekter på huden. 

Intraceuticals är ett hudvårdsmärke från Australien som finns i 50 länder världen över och syns på många exklusiva hotellkedjor och span. Totalt utförs över en miljon oxygenbehandlingar årligen. Företaget är föregångaren till att använda renat syre i hudvårdsbehandlingar.

– Att föra ner ingredienser med hjälp syretryck kräver att molekylerna inte är för stora. Det ligger många års forskning bakom till att hitta de perfekta molekylstorlekarna som går ner till våra olika hudlager. I våra behandlingar använder vi oss av något vi kallar layering, tre olika serum för olika hudlager och som ska appliceras i följd, förklarar Anthony McMahon.

För Intraceuticals är innovation och forskning centralt och ligger nu även bakom den senaste snackisen inom hudvård, så kallad skincontouring (contouring med hudvård) som bygger på att man slussar ned olika ingredienser på olika ställen i ansiktet.

– Steg ett är ett serum med massa näringsämnen som jag likställer med foundation. Därefter fortsätter jag att applicera exempelvis kollagen där det behövs ha extra volym och A-vitamin på rynkor. Vi skräddarsyr behandlingen genom att applicera vitaminer där det behövs. Vi har zooner i ansiktet som har olika behov. På vissa ställen har vi torr hud och på andra ställen är huden fet, och på vissa ställen är huden slappare och där behöver vi tillsätta volym, säger Gina Brooke.

Hittills är Intraceuticals först ut konceptet skincontouring, men flera märken spås snart komma efter med likande appliceringsmetoder. Med ständigt nya innovationer har varumärket de senaste åren vuxit med 20 procent årligen.

– Detta har vi lyckats med utan att lägga någonting på marknadsföring och utan investerare. Vi växer enbart organiskt, säger Anthony.

Intraceuticals

Grundades: 2002

VD: Anthony McMahon

Försäljningskanaler: 30 procent hotellspan, 30 procent hudkliniker, 30 procent hudvårdssalonger.

Antal marknader: 50

Oxygenbehandling – så går det till:

En oxygenbehandling kan användas som en askungebehandling, men för att få mer varaktig anti-agingeffekt krävs en kur med en behandling per vecka under sex veckors tid. Därefter var sjätte vecka för underhåll med ett löpande hudvårdsprogram att använda hemma.

Behandlingen bygger på att man med hjälp av syre under tryck slussar ned nödvändiga antioxidanter, peptider, vitaminer och mineraler som ökar cellernas förmåga att förnya sig själv i huden. Intraceuticals har tagit fram en oxygenmaskin som renar det syre som används i behandlingen. Efter 30 minuters behandling minskas synlighet av linjer och rodnat, huden blir fylligare och ser yngre och friskare ut.

Skincontouring

Skräddarsy hudvården och behandlingen genom att applicera vitaminer, antioxidanter och mineraler där huden behöver det som bäst.

 

 

 

4 korta frågor till Gina

Vad betyder skönhet för dig?

– Det är en person som utstrålar naturlig skönhet och som trivs med sig själv och känner sig vacker.

Vad bör man tänka på för att få en bra hud?

– Det är viktigt att få till en bra hudvårdsrutin med noggrann rengöring. Vad man gör med sin hud varje dag är viktigare än vad man gör en gång i månaden. Ett bra underarbete krävs också för att få en fin makeup, det är som att måla en vägg. Tänk också på kost och träning.

Vilka är dina bästa makeuptips?

– Du ska alltid titta på sig själv med objektiva ögon. Vad är det jag tycker bäst om? Är det dina ögon – arbeta då för att framhäva dem. Lägg arbete på vad du tycker om bäst med ditt utseende och framhäv det.

Vilka är de största makeuptrenderna just nu?

– Jag ser en stor trend speciellt bland unga och det är att lägga jättemycket makeup och experimentera. Det är färger som rött, blått, grönt och gult. Dessutom vill man gärna dekorera sitt ansikte med glitter. Men sen syns den parallella trenden med en ”Healthy natural glow”, som jag själv gillar mer. För mycket makeup kan istället dölja ett annars vackert ansikte.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik