Nyheter Reportage

Spännande om doft & parfym

Will Andrews, mannen bakom flera av Boss framgångsrika dofter, var på besök i Sverige och höll ett fängslande föredrag om parfym. Vi fick till och med lukta på hur människor från 1500-talet doftade.

Doftgurun Will Andrews, som är Technical Expert of fragrance design and communication inom Coty Luxury Fragrance Design team, höll ett två timmar långa föredrag där vi lyssnare fick lära oss en massa spännande om doft. Som en inledning började han med att identifiera och förklara doft som något osynligt, tyst och som inte har någon fysiskt form. Ändå är det doft som vår hjärna reagerar snabbast på.

– Vi kan inte se en doft komma och vi kan inte heller värja oss mot den. Vi kan oerhört snabbt kasta oss tillbaka till barndomen av en doft. Kopplingen mellan näsa och hjärna är mycket snabb. Vårt doftsinne reagerar 40 gånger snabbare än våra andra sinnen. Luktsinnet funkar dessutom allra bäst då vi är hungriga.

Will Andrews förklarar också att vi reagerar på vissa dofter, exempelvis blir vi rädda av brandrök. Alla individer har ett personligt doftbibliotek som utlöser minnen och känslor.

­– Vissa tycker bensin, blöt katt eller nyklippt gräs luktar gott då vi kan ha ett positivt minne från det sedan barndomen.

Will Andrews blickade även långt tillbaka i historien. Vi fick både dofta på hur otvättade människor luktade på 1500-talet, minst sagt en olustigt odör, och den doft som Elizabeth den första bar. Ingredienslistan till doften var rosor, mysk, vatten och socker.

– Förr i tiden så var man rädd för att tvätta sig för att bli sjuk. De trodde att en smutsig hud skyddande mot sjukdomar, (att en smutsig hudyta gjorde så att bakterier inte kunde tränga sig in i huden). Det var framförallt kläderna som tvättades på den tiden, inte människorna.

I världen finns det 5 000 doftingredienser, men endast 400 används regelbundet. Av dessa har 30 procent ett naturligt ursprung, medan övriga 70 procent är replikerade och därmed syntetiska.

– Syntetiska dofter kom redan på 1830-talet. De bästa parfymerna innehåller både naturliga och syntetiska ingredienser.

Will Andrews gick även in på vilka ingredienser som var stora under olika årtionden. Från att de första dofterna innehöll mycket rosor, så hände det något på 1970 talet. Will Andrews beskriver perioden från 1970-talet och in på 2000-talet som en ”fruity revolution”. 70-talet var citrusfrukternas era, 80-talet äpplets, 90-talet bärens och sedan 2000-talet alla möjliga frukter.

­ – På 80-talet var också vatten en het ingrediens, även om den upptäcktes som ingrediens redan på 1860-talet.

Utvecklingen av mängden dofter som lanseras har ökat dramatiskt. Under 2015 lanserades 1 943 dofter i världen. Under 2000-talet lanserades totalt 7 673 dofter, vilket kan jämföras med 1960-talet då 61 dofter lanserades.

– Fler dofter har lanserat de två senaste åren än under fem decennier; åren 1940 till 2000. Utveckling har gått mot att en mängd nischdofter lanserats. Detta gör såklart att konkurrensen om köpare ökat samtidigt som doft får allt hårdare konkurrens av andra inköp som mobiler, appar, headphones och spelkonsoler.

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik