penslar

Hur mycket tjänar en makeupartist?

Det finns många som drömmer om ett liv som sminkös eller sminkör. Att få ha roligt med makeup hela dagarna. Men vad är egentligen en rimlig lön för en makeup-artist?

Som makeupartist är ditt jobb att lägga sista handen på människor innan de går ut i offentligheten. Du kan göra detta vid bröllop och andra speciella tillfällen, men det kan också vara inför fotografering, videoproduktion och mycket annat. I den här artikeln pratar vi om de saker man ska tänka på när man löneförhandlar eller sätter sina egna priser.

Fastanställd makeup-artist

En makeupartist får lön enligt marknaden. Men vad betyder det? Hur mycket du tjänar beror på flera faktorer, till exempel dina färdigheter och din erfarenhet inom detta yrke, men också var du befinner dig. Det kan till exempel vara så att en makeupartist som arbetar för en agentur kan tjäna mindre än en som är känd av sina egna kunder. I denna bransch är rykte och betyg mycket viktiga. Tänk därför på att alltid bemöta alla dina kunder med värdighet och respekt.

Men en rimlig månadslön kan du räkna omkring 24 000 – 26 000 kr före skatt per månad. Men det kan variera beroende på din egen erfarenhet, tid du jobbar, fördelar och vad företaget är villig att betala.

Deltidssminkös

En vanlig lösning i sminkbutiker är att man jobbar som sminkör en del av tiden och resten av tiden jobbar man som butiksbiträde. Då får du se över hur många timmar du lägger på vardera uppgift och bestämma rimlig timlön efter det. Om du är fast anställd och inte timanställd kan du fortfarande använda din uträknade timlön för att räkna ut hur mycket du ska tjäna baserat på ungefärlig jobbtid. En vanlig jobbvecka brukar vara 40 timmar per vecka, men det kan variera beroende på bransch.

Om vi jämför med mer vår exempellön ovan på 24 000 kr per månad så blir det 150 kr per timme om man räknar ut det per timme.

Egenföretagare & frilansare

När du är frilansare eller egenföretagare får du som regel tänka på att du måste räkna in skatt och andra avgifter i ditt pris. Om du exempelvis vill ha 150 kr per timme så måste du tänka på att du som egenföretagare också står för företagsskatt och så vidare. Därför måste du alltid räkna på detta innan du sätter dina priser!

Där har du det! Lite om vad du kan förvänta dig när det gäller arbete som makeupartist och din lön. Tänk på att detta bara är genomsnittsvärden, och beroende på var du bor och arbetar kan din lön vara annorlunda. Men det här borde ge dig en bra uppfattning om vad du kan förvänta dig.