Nyheter

Nyttiga bakterier i hudvård

Senaste forskningen inom hudvård har lett till att man har börjat utnyttja och stimulera de goda bakterierna som lever i och på huden för att skapa effektiva antiage- och hudvårdsprodukter. Sydafrikanska Esse Organic Skincare har i höst lanserat världens första levande probiotiska hudvårdsserie och fler märken följer nu efter.

Tidigare har vi förknippat levande probiotika, nyttiga bakterier, med kosttillskott och hälsosamma produkter som Proviva, som syftar till att stärka kroppens immunförsvar och tarmflora. Nu visar forskning att probiotika även har positiva effekter på huden och kan motverka åldrande.

Internationella forskningsprojektet The Human Microbiome Project har påvisat att hudens välbefinnande är beroende av biljoner mikroorganismer, som lever på och i huden. Människan har visat sig vara ett komplicerat ekosystem där mänskliga celler och både goda och onda bakterier hela tiden samverkar.

– Genom att tillföra probiotika och använda prebiotika som näring åt de goda bakterierna kan man slå ut och minska de som är skadliga för huden och förbättra hudens barriärfunktion och hämma åldrandet.

Det fastslog Trevor Steyn, grundare av Esse Organic Skincare, när han i höst gästade Stockholm och presenterade företagets probiotiska hudvårdsserie Plus, utvecklat utifrån de senaste forskningsrönen, med serum, ansiktskrämer och ögonkräm. I det nya serumet ingår hela 50 miljoner levande nyttobakterier i varje droppe.

För att stimulera de goda bakterierna krävs också rätt ph-balans. Esses produkter har därför ett ph-värde mellan 4 och 5 och är även fria från giftiga kemikalier, som kan inverka negativt på balansen i hudens mikroflora.

Hur ser då framtidsutsikterna ut för probiotisk hudvård i Sverige och internationellt?

– Vi tror att det är framtiden inom hudvård och inom fem år kommer det att vara ett allmänt känt begrepp, säger Christopher Genberg, grundare och delägare Esse Organic Skincare Sverige.

– Flera av de största globala hudvårdsleverantörerna försöker i dag utveckla levande probiotisk hudvård. Vi ligger dock långt före övriga producenter inom denna teknik.

– Vi är först i världen med att erbjuda levande probiotisk hudvård och vårt mål är att även i framtiden leda denna utveckling. Med tekniken kan vi nå resultat på huden som är bättre än med tidigare traditionell hudvård och utan att använda syntetiska eller kemiska ingredienser.

Christopher Genberg 2015-10-12Trevor

 

 

 

 

 

 

 

 

Christopher Genberg & Trevor Steyn

Plusserien

Plusserien innehåller bland annat lactobacillus, välkänd ingrediens från youghurt, Djävulsklo, en kraftfull inflammationshämmande vild ökenväxt från Namibia, extrakt från Kigelia och Tusensköna samt ginseng och hyaloronsyra.  I Sverige och globalt säljs Esses produkter på utvalda salonger och span.

Esse_Plus_abstract

 

 

 

 

 

Bakteriemängd

Nya forskningsrön visar att människan är ett komplext ekosystem där mänskliga celler och mikrorganismer samverkar. Vi människor består av endast 46 procent mänskliga celler och hela 54 procent bakterieceller, visar resultat från forskningsprojektet The Human Microbiome Project.

Mikrober

Här en probiotika (en god bakterie).

Det stora området är en hudcell. De små runda cellerna runt hudcellen är mikroorganismer – visar andelen bakterier vi har på och i kroppen per mänsklig cell.

Människan som ekosystem

Vi kan inte längre se oss själva som individuella enheter, utan som en uppbyggnad av miljarder små mikroorganismer.

Även ANNEMARIE BÖRLIND har med banbrytande forskning utvecklat ett komplex med pre- och probiotika som återställer balansen i hudens bakterieflora. Probiotikan som framställs ur yacón, rödbeta och majs och stimulerar den goda bakteriefloran medan laktobaciller stärker hudens immunförsvar och ökar cellförnyelsen som gör huden slät och smidig. Serien som lanseras heter ZZ Sensitive.

ZZ Grupp 1200 pix frilagd

Författare

Gunilla Kempe

Gunilla Kempe

Redaktör för Tidningen Kosmetik