Nyheter

Skydda ögonen mot UV-ljus

När sommarsolen kommer skrivs alltid artiklar om hur viktigt det är att skydda huden från farliga UV-strålar. Vi måste smörja oss flera gånger om dagen med starka solskyddskrämer och ska gärna ha hatt och långärmat för att undvika skador från solen. Men få pratar om att skydda ögonen trots att det är minst lika viktigt som huden!

Om du utsätter ögonen för UV-strålning under en längre tid riskerar du att få ögonskador. UV-ljus delas upp i flera våglängder: UVA, UVB och UVC. UVA har längst våglängd och UVC har den kortaste, UVB är mittemellan. Ju kortare våglängden är, desto farligare strålning eftersom ljuset innehåller mer energi.

UVA-strålar är den som gör oss solbruna, samtidigt som strålarna också orsakar för tidigt åldrande av huden. UVB-strålar är dem som kan orsaka brännskador samt grå starr och cancer. UVC-strålar är farligast men absorberas av ozonskiktet och når oss inte, dock riskerar vi framtida skador från UVC om ozonskiktet fortsätter att förtunnas.

Det är alltså UVB-strålning du vill skydda ögonen från. Ljuset kan skada ögonlocken, hornhinnan och linsen. Vid starkt ljus och lång exponering kan man säga att du får en solbränna i ögonen.

UV-ljuset blir starkare under vintern när ljuset reflekteras i snön. Detta kan leda till snöblindhet, ett temporärt tillstånd som orsakar smärta, ljuskänslighet och röda ögon.

Skador på hornhinnan kan leda till permanent försämrad syn och grå starr kan endast botas med en operation.

Solglasögon

Förutom att undvika att vara utomhus när solen står som högst, är det bästa skyddet ett par bra solglasögon. Via Mister Spex kan du beställa solglasögon på nätet, med eller utan styrka. De säljer solglasögon med olika glas som påverkar ljusgenomsläpplighet. De har även polariserade solglasögon som är bäst lämpade för dem som kör bil eller motorcykel och behöver se trots starkt solljus och reflekterande ytor.

Spenderar du mycket tid i fjällvärlden eller sportar utomhus kan du behöva ett par glasögon med låg ljusgenomsläpplighet för att se tydligt. Går du på stan och shoppar behöver du mer ljusgenomsläpplighet eftersom du går in och ut ur butiker.

Linser

Ett annat alternativ är linser med UV-skydd. Dessa fungerar bättre än solglasögon eftersom linserna omfamnar hela iris medan solglasögon bara skyddar rakt framifrån. Dock kan det vara tröttsamt för ögonen att vara utan solglasögon när solen står som högst. Därför kan man kompletterar med ett par enklare solglasögon ljust för ljusgenomsläppligheten

Författare

Jessica S Kempe

Jessica S Kempe

Chefredaktör för Tidningen Kosmetik